НАТО призова за дипломация и мир, Ердоган заяви, че Турция има право да брани границите си

8475
НАТО призова за дипломация и мир, Ердоган заяви, че Турция има право да брани границите си

НАТО призова за спокойствие и намаляване на напрежението в контактите между Москва и Анкара след инцидента със сваления от Турция руски бомбардировач, предава БГНЕС.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в края на извънредното заседание на Съвета на НАТО, свикано по инициатива на Турция. От щаба на НАТО подчертаха, че срещата не е свързана с член 4 от Вашингтонския договор за начало на консултации между съюзниците в случай на заплаха за сигурността на една от страните от НАТО.

Извънредна среща на НАТО заради сваления руски Су-24

Среща на ниво постоянни представители на НАТО ще се състои днес в 17.00 ч. местно време в Брюксел, на която ще се обсъди ситуацията във...

"Турция вече е направила контакт с Русия за сваления самолет. Призовавам за продължаване на контактите в условия на мир и намаляване на напрежението. Дипломация и намаляване на напрежението са необходими за преодоляване на кризата, както и разработването на механизми за избягване на подобни инциденти в бъдеще”, каза Столтенберг. "Ние не трябва да позволяваме на ситуацията излезе от контрол", допълни той.

В същото време Столтенберг заяви, че сваленият от Турция самолет е нарушил въздушното пространство на Турция. "НАТО е получила информация от Турция и други съюзници, която според нашите оценки, съответства на това, което казва Турция", заяви той.

"НАТО напълно подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Турция," подчерта още генералният секретар на алианса.

 Говорейки за общото положение в Сирия, той отбеляза, че борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава" е „основна цел на всички. Той отново заяви, че ударите на Русия в Сирия не винаги са насочени към територии, контролирани от „Ислямска държава”.

 По-рано днес турските военновъздушни сили свалиха с ракета „въздух –въздух” руския Су-24 по време на антитерористична операция в Сирия. Бомбардировачът е бил на 6000 метра надморска височина и на 1 км. разстояние от турската граница, според руското Министерство на отбраната, което се позова на данни от полета.

НАТО "поддържа контакт с турските власти" по случая с руския Су-24

НАТО следи ситуацията със сваления руския самолет Су-24, съобщи ВВС. По информация на медията, представител на НАТО е заявил, че алиан...

Руският президент Путин заяви, че самолетът не е заплашвал Турция, като нарече атаката „удар в гърба” от „съучастници на терористите”, което неизбежно ще се отрази на отношенията с Турция.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган направи първото си официално изявление по повод сваления бомбардировач. „Правото на Турция да защитава своите граници трябва да се уважава”, коментира държавният глава от президентския дворец в Анкара.

Ердоган заяви, че Турция е предупредила самолета за приближаване към въздушното й пространство. „Днес сутринта беше свален самолет с неидентифициран произход за нарушаване на нашето въздушно пространство. Това се случи в резултат на действията на нашите F-16. Бил е ударен един от двата самолета, нарушили въздушното ни пространство. Съжалявам, че сме свидетели на такова събитие и ние не го искаме”, каза Ердоган.

Той подчерта, че страната му по никакъв начин не изпитва враждебност към някои от своите съседи, но повтори, че „има право да защитава границите си”. „ Именно заради нашето хладнокръвие не се стигна до по-критична ситуация в Сирия”, заяви турският президент.

Американският президент Барак Обама също заяви, че като член на НАТО Турция има правото да защитава границата си, както всяка друга страна.

Разследвания срещу 250 души за обида към Ердоган в Турция

Броят на хората, които са разследвани за обида към президент Реджеп Ердоган достигна 250 души, пише турският вестник „Sozcu&rdquo...

По време на съвместна пресконференция държавните глави на САЩ и Франция призоваха да не се стига до ескалация след свалянето на руския бомбардировач.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа