Надежда Нейнски: Турция е доказала пред НАТО, че Русия е нарушила въздушното ѝ пространство

10740
Надежда Нейнски: Турция е доказала пред НАТО, че Русия е нарушила въздушното ѝ пространство
Снимка: БГНЕС

Очевидно трябва да има диалог, военното решение не е решение. Така посланикът ни в Турция Надежда Нейнски коментира пред Нова телевизия свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС.

Освен отмяната на посещението на Сергей Лавров в Истанбул, сега се очаква дали турският президент Реджеп Ердоган ще отмени посещение в Русия, свързано с диалога за Сирия. Трябва да се развие процесът от Виена за деескалация на положението в Сирия, смята Нейнски.

Обама и Ердоган са говорили за сваляне на напрежението по отношение на Русия

Президентът на САЩ Барак Обама и турският президент Реджеп Ердоган са стигнали до съгласие за „важността на намаляване на напре...

По думите на посланика ни турските медии отразяват случилото се в посока, че страната е имало право да защити границите си. Въпросът, че Русия бомбардира области в Сирия, където живеят туркмени, е поставян неколкократно, както и възможността за нова бежанска вълна, посочи Нейнски. Тя счита, че специално в България делението на русофили и русофоби ще се засили, а отделно може да има проблеми по отношение на важни инфраструктурни проекти, ако има ескалация на нещата.

Неински посочи, че на вчерашното заседание на НАТО Анкара е представила карта с полета на руския Су-24 и станало ясно, че има нарушение на турско-сирийската граница. От думите на Нейнски не станаха ясни подробности за самия маршрут, както и за колко време е преминал руският самолет. Пред Съвета за сигурност на ООН Турция посочи, че самолетите са били два, а единият се е съобразил с предупреждението, че нарушава граничната зона. Твърдението на Анкара е, че предупрежденията са отправени с уточнението, че самолетите влизат в зона от 15 километра.

Този инцидент е пример какво може да се случи и с нас, ако нашето въздушно пространство бъде нарушено, подчерта депутатът от Реформаторския блок Корман Исмаилов. Трябва да направим анализ и в нашата армия, със съюзниците от НАТО, добави той. А депутатът от БСП Валери Жаблянов посочи, че трябва да има преоценка на ролята на Турция в конфликта в Сирия. Допреди два месеца българският президент и България считаха Турция за ефективен партньор на ЕС в борбата с бежанската криза. Първият въпрос е защо Турция не пази егейското си крайбрежие. Вторият въпрос е, че научаваме, че Турция купува петрол от ИДИЛ и оказва финансова помощ на терористични формирования, каза Жаблянов, без да уточнява откъде има данни за финансовата помощ. Войната в Сирия не е гражданска – става въпрос за военни формирования, въоръжени от съседни държави и преминаващи свободно през турско-сирийската граница, подчерта червеният депутат. А Исмаилов постави двете гледни точки на масата – руската, според която всеки в Сирия срещу Асад е фундаменталист и западната, главно на САЩ, според която има умерена сирийска опозиция. Жаблянов пък е сигурен, че турската армия нелегално воюва нелегално в Сирия, давайки пример с исканата буферна зона на турско-сирийската граница от Анкара. Интересен аргумент – а Русия воюва легално в Сирия, каза Исмаилов. Според него Турция иска буферна зона от 10 мили, за да може там да останат бежанците там. Това е от интерес за България, но не беше „усетено и видяно във времето”, завърши Исмаилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com