Медведев "прескочи" Лавров, Турция защитавала "Ислямска държава"

8740
Медведев "прескочи" Лавров, Турция защитавала "Ислямска държава"

Противно на помирителния тон на руския външен министър Сергей Лавров, руският премиер Дмитрий Медведев направи много рязко и твърдо изказване относно сваления от Турция руски бомбардировач Су-24.

Медведев посочи, че на първо място този инцидент не може да се оправдае със защита на суверенни граници, защото изостря опасно отношенията между Русия и НАТО. На второ място руският премиер счита, че актът на турските ВВС по същество представлява защита на бойците на „Ислямска държава“. Това не било изненадващо с оглед налична информация за пряк финансов интерес на длъжностни лица в Турция от доставката на петролни продукти от рафинерии, контролирани от ИД. Освен това свалянето на руския Су-24 ще влоши добросъседските отношения между Турция и Русия, в това число в сферата на икономиката и хуманитарната дейност, посочва Медведев.

ДПС и БСП се сдърпаха жестоко заради сваления руски самолет

Безспорен факт е, че през последния месец руската авиация нарушава многократно турското въздушно пространство. Това е станало след мног...

Точно последните думи на руския премиер рязко контрастират с изказване на Лавров от по-рано днес. Руският външен министър подчерта, че Русия няма да създава изкуствени проблеми на турските производители.

В момента Русия и Турция работят по реализация на два големи инфраструктурни проекта – газопровода "Турски поток" и поръчаните на руската държавна компания "Росатом" четири атомни реактора с мощност 1 200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара. Още вчера, 24 ноември, руското правителство препоръча на туроператорите да прекратят записванията за турските курорти. Около 4% от износа на Турция е за Русия.

Интересен факт е, че преди месец и половина шефът на „Газпром“ Алексей Милер сам заяви, че предвиденият обем за „Турски поток“ ще намалее наполовина. Отделно, източник на Actualno.com потвърди, че разговорите за „Южен поток“ с Русия никога не са спирали истински.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com