Медийни публикации посочиха сина на Ердоган като купувач на петрола на ИД

8864
Медийни публикации посочиха сина на Ердоган като купувач на петрола на ИД

Според турски и сирийски медии, цитирани от РИА Новости, родният син на турския лидер Реджеп Ердоган – Билал Ердоган – фактически контролирал нефтените потоци в Турция и купувал суров петрол от ислямистите на черния пазар. Медийните информации сочели, че Ердоган-младши притежава кейове в пристанищата на ливанския Бейрут и турския Джейхан, където контрабандната суровина се доставя с танкери, пише БГНЕС.

След като руските въздушни удари предизвикаха значителни щети на "петролопроводите на колела" и съоръженията за съхранение на нефт на терористичната групировка "Ислямска държава", доходите на сина на турския президент сериозно спаднали, отчита РИА Новости. Освен това в семейния бизнес участват и други членове на семейство Ердоган. Така например, пак според медийни съобщения, дъщеря му Сюмийе има военна болница в югоизточната част на Турция, където се лекуват бунтовници от ИД.

Американски военни пристигнаха в Сирия

Американски войници и офицери от американските специални сили са в Сирия, предаде Франс прес. Според Вашингтон става дума за няколко де...

Политологът и експерт по Близкия изток и Кавказ Станислав Тарасов смята, че и самият турски лидер може да има непосредствена връзка с ислямистите. Предположението беше изказано, след като самият Ердоган заяви, че ще подаде оставка, ако бъдат доказани негови връзки с ИД. "Напоследък Турция бе разтърсена от корупционни скандали. И е възможно скоро да узнаем, че президентът Ердоган е пряко свързан със структурите на ИД и води страната към ислямизация. И оттук ние виждаме това, което се случва сега. При това Ердоган държи турското общество в напрежение, турците се борят през цялото време с някакви врагове - вътрешни и външни. Като резултат Ердоган прекъсна отношенията с много страни. Той всъщност става враг номер едно в Близкия изток", казва Станислав Тарасов за радио Sputnik.

Експертът не изключва, че атаката срещу руския военен самолет Су-24 е своеобразен акт на отмъщение от страна на Турция за бомбардировките на руските военни самолети над бунтовниците от ИД в Сирия. "Това е най-груба провокация. И причастността на семейството на Ердоган в тези събития е най-пряка. Сред причините, които изостриха руско-турските отношения руският премиер Дмитрий Медведев посочи и незаконната търговия с петрол. И не е изключено това, което се случи с нашия самолет да е акт на отмъщение", казва експертът, цитиран от РИА Новости.

Според него, турската атаката срещу руския самолет ще се отрази не само на двустранните отношения между Руската федерация и Турция, но и върху целия баланс на силите в Близкия изток. "Ердоган се оказва в изолация, придобива имидж на корумпиран, на диктатор. А самата Турция се превръща в център на дестабилизация в Близкия изток", каза Станислав Тарасов.

Според него турското общество, от своя страна, не иска да губи партньор в лицето на Русия. "Турската общественост се опасява, че такъв партньор като Русия, а за Турция тя е вторият важен партньор, може просто да си тръгне. С Русия те свързваха надеждите си, дори за запазване на териториалната цялост, защото всичко се случва по границите на Турция, и веднага излиза кюрдският фактор", завършва експертът.

Германия може да се включи във военна операция в Сирия

До този момент Германия се дистанцираше открито от военната намеса в гражданския конфликт в Сирия – позиция, която по всичко изгл...

Междувременно двама водещи журналисти в турския опозиционен вестник „Джумхуриет” бяха вкарани в затвора в четвъртък вечерта заради публикации за доставки на оръжие в Сирия. Главният редактор Джан Дюндар и ръководителя на бюрото в Анкара Ердем Гюл са обвинени от наказателен съд в Истанбул в "шпионаж" и "издаване на държавни тайни" за това, че публикуваха през май статия за възможни доставки на оръжие от страна турските тайни служби (MIT) в Сирия.

Турският президент Реджеп Ердоган подаде през юни наказателен иск срещу турския вестник и Джан Дюндар, след публикуването на снимки, свързани с доставките на тирове с оръжия от Анкара за сирийските ислямисти. В исковата молба турският президент поиска журналистът да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор. Още тогава турски журналисти и медийни организации протестираха остро срещу иска на Ердоган. Комитетът за защита на журналистите призова турския президент да спре да упражнява тормоз върху журналистите със съдебни искове и наказания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com