Лавров: Турция води преговори с ИД за тайна контрабанда

4415
Лавров: Турция води преговори с ИД за тайна контрабанда
Снимка: Gettyimages.com

Турция и „Ислямска държава“ водят тайни преговори и обсъждат нови варианти за контрабанда, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за вестник "Московски комсомолец", предаде БГНЕС.

"Има сведения, че ръководството на „Ислямска държава“ продължава тайните преговори с турското правителство. Те обсъждат варианти за действия в сегашната обстановка, при която заради ударите на нашата авиация сериозно са ограничени традиционните маршрути на контрабандата", поясни министърът.

В Русия арестуваха заподозрени в опити за атентати в Москва и Санкт Петербург

Руската служба за сигурност ФСБ е арестувала седем членове на „Ислямска държава” (ИД), които са подготвяли терористични акт...

„Много ни тревожат съобщенията, които постъпват открито или чрез закрити канали, че турците планират или може би вече са започнали да действат на сирийска територия под предлог за създаването там на палаткови градове, за да приемат сирийските бежанци, за да не им позволят да пресекат турската граница, където според тях лагерите вече са препълнени“, отбеляза руският министър.

"Турция продължава да говори за създаването на зона за сигурност на сирийска територия, свободна от „Ислямска държава", продължи Сергей Лавров. Всички разбират, че става дума за участък от границата между два кюрдски анклава. Тяхното свързване Турция смята за абсолютно неприемливо, най-малкото защото това ще пресече възможностите на Турция да снабдява бойците в Сирия и да получава от тях контрабандни доставки".

Според руската страна Турция и НАТО вече са обсъждали планове за създаване в Сирия на зони, свободни от „Ислямска държава“. „Това, разбира се, ще бъде нарушение на всички принципи на международното право и ще засили качествено ескалация“, подчерта Лавров.

Руският външен министър предположи, че оглавяваната от САЩ коалиция няма да позволи на Турция да осъществи планове за мащабно нахлуване в Сирия. „Не мисля, че това ще се случи, защото малките провокации, за които вече разказах – строителството на палаткови градове, подготовката на някакви инженерни съоръжения на 100-200 метра навътре в сирийската територия и на няколко километра по фронта, всичко това все пак не е мащабно нахлуване. Не мисля, че коалицията, която е оглавявана от американците и в която влиза Турция, ще позволи да се материализират подобни планове“, поясни ръководителят на руската дипломация.

Ирак си върна Рамади

Иракските власти съобщиха, че са си върнали контрола над град Рамади, след като са изтласкали от него джихадистите от "Ислямска държава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com