Кюрдите в Ирак искат помощ от 300 млн. долара месечно от САЩ за борба с ИД

3149
Кюрдите в Ирак искат помощ от 300 млн. долара месечно от САЩ за борба с ИД

Кюрдските сили пешмерга имат нужда от финансова подкрепа от САЩ в размер на 300 млн. долара месечно, за да воюват срещу терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Това заяви официален представител на кюрдите.

Парите са необходими за „техните заплати, за логистика и транспортиране в усилията срещу ИД“, каза Хемин Хаврами, съветник по външната политика на Масуд Барзани, президента на Кюрдското регионално правителство (КРП) в Ирак. Пред мозъчния тръст "Институт Вашингтон" Хаврами каза, че КРП не е в състояние да посрещне основните нужди на пешмерга като храна и зимни дрехи, нито пък е плащало заплатите на бойците от миналия септември, предаде БГНЕС.

Ирак си върна Рамади

Иракските власти съобщиха, че са си върнали контрола над град Рамади, след като са изтласкали от него джихадистите от "Ислямска държава...

"Нямаме тези възможности. Това, което можем да генерираме в района Кюрдистан е 500 млн. долара. Те са за всичко“, допълни той. Хаврами каза още,че пешмерга могат да победят ИД, ако КРП получи финансова подкрепа от САЩ, които са отговорили по „положителен“ начин по въпроса. "Ние искаме пешмерга на Кюрдистан да превъзхождат по оръжие ИД. До този момент, ако изключим въздушните удари, все още ИД превъзхожда като въоръжение пешмерга. Защо не трябва пешмерга да имат танкове? Защо не трябва пешмерга да разполагат с достатъчно количества противотанкови ракети", попита той. Хаврами подчерта, че пешмерга са единствената сухопътна сила, която е доказала способността си да прочисти районите от контрола на ИД. 

Същевременно говорител на иракското посолство в САЩ каза пред Анадолската агенция, че Багдад никога не е отказвал военна помощ на пешмерга. 

Между централното правителство в Багдад и КРП има политически несъгласия. През втората половина на тази година ще бъде проведен референдум, на който ще се реши дали хората от района на Кюрдистан искат да се отделят от централното иракско правителство. В продължение на повече от 40 г. диктатурата и федерализмът не успяха да намерят решение между иракското правителство и КРП и провеждането на референдум е „нова формула“ за мирно решение, допълни Хаврами. Той уточни, че не е ясно как ще протече процесът по гласуването, доколкото някои райони в северен Ирак все още са под контрола на ИД

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com