Кобани падна

44247

Джихадистите от "Ислямска държава" обявиха, че са поели контрола върху сирийския град Кобани, намиращ се до границата с Турция.

Засега няма потвърждение от страна на кюрдските отбранителни отряди.

Боевете за Кобани, продължават вече два месеца, като кюрдските отбранителни отряди сътвориха чудеса от храброст, за да го удържат. Много кюрди избягаха от града, опасявайки се от клане от страна на джихадистите.

Заради пасивността на съседна Турция по отношение на кюрдите в Кобани, през последните дни страната бе обхваната от протести, организирани от местните кюрди. Анкара отказа да окаже военна помощ на защитниците на Кобани, което разгневи кюрдското малцинство. По време на безредиците загинаха 31 души и над 350 бяха ранени.

Последните данни бяха, че „Ислямска държава" контролира около 40% от града.

Турция отрече да е давала на САЩ бази срещу "Ислямска държава"

Турция отрече изявленията на американски представители, че е разрешила на Съединените щати достъп до нейните военновъздушни бази за про...

Кобани има голямо стратегическо значение, тъй като в случай че градът падне, "Ислямска държава" ще успее да свърже провинциите Алепо и Рака, овладявайки значителна част от сирийско - турската граница.

"Ислямска държава" изпраща допълнителни сили от други райони, които контролира в Сирия, включително и от бастиона им Рака, след като овладяването в петък на командния център на кюрдските сили в Кобани не оказа голямо влияние на битката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com