Ким Чен-ун екзекутира началника на армията си

4074
Ким Чен-ун екзекутира началника на армията си

Генерал Ри Йун-ги, ръководител на Народната армия на Северна Корея, е бил екзекутиран заради обвинения в корупция. Това съобщава южнокорейската агенция Yonhap, цитирана от The Independent.

Генералът зае поста през август 2013 г. и за известно време се смяташе за близък до диктатора Ким Чен-ун. По-рано този месец обаче бил задържан и обвинен, че „търси лична изгода“ от службата си.

СС на ООН счете изстрелването на ракета от Северна Корея за сериозна опасност

Съветът за сигурност на ООН „строго осъди изстрелването” на ракета от Северна Корея, извършено в неделя. Декларацията по то...

Почти невъзможно е информацията от комунистическата страна да бъде потвърдена, но слухове за разваляне на отношенията на генерала с Ким Чен-ун се тиражират още от 2014 г. Според някои твърдения Ри Йун-ги може да е бил изместен от поста си от друга влиятелна фигура – генерал Пьон Ин-сун, който бе повишен преди две години. В същото време южнокорейски медии съобщават, че самият Пьон също е бил екзекутиран през 2015 г. заради „корупция и отказ да спазва заповеди“.

„Премахването на висши военни изпраща послание на армията и цели да я държи дисциплинирана“, коментира Ким Йон-хун, професор от Университета в Сеул.

Екзекуцията на Ри Йун-ги е поредната, която Ким Чен-ун разпорежда по време на управлението си. Преди време той елиминира собствения си чичо и други членове на семейството си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com