Япония почете паметта на жертвите на голямото земетресение отпреди три години

13244
Япония почете паметта на жертвите на голямото земетресение отпреди три години
Снимка: Getty Images/Guliver

С минута мълчание в общонационален мащаб в Япония днес беше почетена паметта на жертвите на най-мощното земетресение в историята на страната и последвалото го цунами, които удариха Страната на изгряващото слънце на 11 март 2011 година.

Милиони японци сведоха глави във възпоменателна молитва. Централната траурна церемония се състоя в Токио в сградата на Националния театър с участието на императора Акихито, императрица Мичико и премиера Шиндзо Абе, предаде БГНЕС. На най-силно засегнатия от бедствието североизточен остров Хоншу също бяха организирани възпоменателни церемонии. В крайбрежния град Мияко, където бяха дадени най-много жертви и бяха нанесени най-тежките щети, бяха организирани учения за аварийни действия в случай на ново земетресение. Полицията и Гражданската отбрана също се включиха в ученията със символично издирване на изчезнали хора, които и досега са в неизвестност.

На 11 март 2011 г. в крайбрежния район на префектурата Мияги стана катастрофално земетресение с магнитуд 9 по скалата Рихтер, а предизвиканите от труса морски вълни достигнаха 20 метра, а на места надхвърлиха 30 метра височина. Стихията отнесе цели крайбрежни градове и квартали, както и жестока ядрена катастрофа в АЕЦ Фукушима. Загинаха 15 900 души, а други 2600 останаха в неизвестност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com