Ислямска държава печели и чрез Bitcoin

4451
Ислямска държава печели и чрез Bitcoin

Група хакери, нарекли се Ghost Security Group ("Група за сигурност Призрак"), намери доказателство, че терористичната групировка "Ислямска държава" използва виртуалната валута Bitcoin за парични операции, предаде БГНЕС.

Хакерите са разкрили няколко такива сметки на ИД, включително една с 3 млн. долара, съобщи американският тв канал "Фокс нюз". Като източник на тази информация се посочва основателят на консултантската компания "Kronos Advisory". Той твърди, че хакерите сами са се свързали с него, тъй като техните опити да се доберат до властите на различни страни, включително и САЩ, се оказали безрезултатни.

Българите купили биткойни за 11 000 лв. за един месец

Между 50 и 100 лв. е средната сума, която са отделили българите за покупка на биткойни през август, пише „Труд", като се позовава...

По данни на хакерите делът на виртуалната валута достига 1-3% от общия обем на незаконните доходи на ИД. Това се равнява на 4.7 - 15.6 млн. долара. Тези данни почиват на оценката на министерството на финансите на САЩ, което счита, че ислямистката групировка ежегодно печели между 468 и 520 млн. долара. Главните източници на незаконното финансиране са незаконна продажба на нефт, грабежи, откупи за пленници, доброволни вноски.

Bitcoin е виртуална валута, която е пусната през януари 2009 г. Тя представлява програмен онлайн код, който не се регулира от нито една страна или банков надзор по света. Виртуалната валута се приема за разплащания вече в повече от 60 000 онлайн магазина по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com