"Ислямска държава" напредва в богатите на петрол райони в Либия

4168
"Ислямска държава" напредва в богатите на петрол райони в Либия
Снимка: Getty Images

Боеве бушуват между „Ислямска държава“ и либийските сили за втори пореден ден, като бойците са изтласкани от важни за държавата крайбрежни терминали за петрол, съобщава АФП.

За втори пореден ден бойци на групировката – която става все по-мощна в разкъсваната от война Либия – атакуваха петролни съоръжения в т.нар. Петролен полумесец по северното крайбрежие на Либия.

Теория на конспирацията: ЦРУ платило на Борисов да доставя оръжия и дрога за ИД и „Ал Кайда“

По уникален начин известният с конспиративните си теории френски журналист Тиери Мейсан обвърза фигурата на българския премиер Бойко Бо...

От няколко седмици „Ислямска държава“ опитва да напредне източно от крепостта си град Сирт, като длъжностни лица предупреждават за тежки последствия, ако бойците успеят да поемат контрола върху петролните ресурси на Либия.

Ключовите петролни терминали Рас Лануф и Ал Сидра са главни цели на „Ислямска държава“. Националната петролна компания на Либия призова международнопризнатото правителство в Тобрук да се погрижи за по-добрата охрана на ресурсите, като са нужни повече боеприпаси за отбрана.

В понеделник джихадистите започнаха атаки, включително бомбен атентат с кола в близост до Ал Сидра и Рас Лануф. Групировката пусна видеозаписи, показващи бойци, които влизат в Ал Сидра, но длъжностни лица казват, че са били отблъснати.

АФП посочва, че 420 000 барела петрол са се запалили по време на сблъсъците в Рас Лануф. В същото време, „Ислямска държава“ пое контрола над град Бен Джауад, на 150 км. източно от Сирт, където се намира главната база на ИДИЛ.

Турция предупредила Германия за възможни терористични удари

Германия е получила предупреждения за възможни терористични удари пред Нова година от Турция, съобщи вестник „Хюриет“, цити...

Либия разполага с петролни резерви от 48 милиарда барела, най-много в Африка. Европейските сили, както и ООН, призоваха враждуващите две правителства в Либия – в Триполи и в Тобрук – да обединят сили срещу заплахата от „Ислямска държава“.

Автор: Руслан Трад

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия