"Ислямска държава" екзекутира водещ изследовател на древния град Палмира

5697
"Ислямска държава" екзекутира водещ изследовател на древния град Палмира

Бойци от „Ислямска държава“ са екзекутирали един от най-изтъкнатите изследователи на антики в сирийския древен град Палмира, Халед Асаад. Тялото на 82-годишния учен е било намерено от активисти, провесено на едното римските колони в града. За това съобщиха САНА и Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирани от АП.

Убийството на Халед Асаад е последното зверство, извършено от екстремистката групировка, която завзе 1/3 от територията на Сирия и съседен Ирак, обявявайки „халифат“ върху контролираните райони.

Откакто ИД завзе Палмира през май тази година, има опасения, че радикалите ще унищожат археологическите обекти, както направиха с някои артефакти в Ирак. Палмира е един от най-грандиозните археологически обекти в Близкия изток и част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Екстремистката групировка, която налага насилствено тълкуване на свещените текстове на исляма, смята древните реликви за идолопоклонничество. Смята се, че бойци на ИД са унищожили древни артефакти като част от чистка в Ирак. Това е най-голямото унищожаване на културно наследство, след американската инвазия в Ирак през 2003 година. Редица джамии, църкви и археологически обекти са засегнати от членове на ИД.

Според сирийската държавна агенция САНА и Сирийската обсерватория за правата на човека, Асаад е бил екзекутиран на 18 август в музей извън града. Преди това е бил държан в плен близо месец. Активисти съобщават, че след убийството тялото му е било закарано в археологически обект в Палмира и провесено на една от римските колони, които е възстановил по време на изследванията си.

Халед Асаад е един от пионерите на сирийската археология и важна фигура в изследванията на артефактите в древния град Палмира. ИД са се опитвали да извлекат информация от него за някои от съкровищата на града, които са били скрити от местни хора, за да не бъдат продадени на черния пазар.

Асаад е ръководил археологическия обект в продължение на 40 години до 2003 година, когато се оттегля. След пенсионирането си, той работи като експерт по антики. Автор е на множество книги и статии, сред които известни са „Скулптурите на Палмира“ и „Зенобия, кралицата на Палмира и Ориента“.

Халед Асаад също така открива някои от древните гробници в Палмира, включително византийски акропол.

От май досега, не е осъществена контраофанзива за връщането на Палмира, като екстремистите дори завзеха още едно селище в съседство на града.

Автор: Руслан Трад

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия