Иран очаква проекти за 185 млрд. долара след вдигането на санкциите

5682
Иран очаква проекти за 185 млрд. долара след вдигането на санкциите
Снимка: Getty Images / Guliver

Иран очерта планове за възстановяване на основните си икономически сектори и търговски връзки след ядреното споразумение със световните сили, като се надява на газови и петролни проекти на стойност 185 милиарда долара до 2020 година, предаде Ройтерс, цитирана от Mediapool.

Иранският министър на промишлеността, мините и търговията Мохамад Реза Нематзаде посочи, че Иран ще се съсредоточи върху петрола, газа, металите и автомобилната промишленост, търсейки възможност за износ в Европа, след като бъдат отменени санкциите срещу страната.

Северна Корея не иска сделка като тази на Иран

Северна Корея нама интерес от сключването на ядрена сделка като тази между Иран и световните сили. Това каза в изявление говорител на...

Стремим се към двустранна търговия, както и към сътрудничество в развитието, дизайна и инженеринг, посочи на конференция във Виена Нематзаде. Вече не сме заинтересовани от едностранен внос на стоки и машини от Европа, допълни той.

Мохамад Реза Нематзаде съобщи, че Иран започва подготовка за влизане в Световната търговска организация и допълни, че Техеран е заинтересован да получи преференции в търговията с ЕС.

Съветът за сигурност на ООН одобри в понеделник историческото споразумение за иранската ядрена програма между Техеран и шестте световни сили (петте постоянни членки на ООН плюс Германия). Приетата от съвета резолюция е първата стъпка към отмяната на икономическите санкции срещу Иран в замяна на сключеното с него споразумение за ограничаване на ядрената му програма, отбелязва ДПА.

Резолюцията предвижда да отпаднат санкциите, включително забраната за пътуване и замразяването на авоари, чиято цел е да възпрепятстват развиването от Техеран на ядрени дейности с възможно двойно предназначение. Облекченият санкционен режим трябва да влезе в сила до 90 дни, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) докладва на съвета, че Иран изпълнява задълженията си по споразумението. Малко вероятно е санкциите да бъдат премахнати до идната година, тъй като се изисква и одобрение от конгреса на САЩ, отбелязва Ройтерс. Въпреки това европейски компании вече са заявили интерес към възстановяване на бизнеса в Иран.

Иран се обяви за пълно ядрено разоръжаване

Иран се обяви за пълна ликвидация на ядрените оръжия, която правителството на страната направи в изявление, публикувано след приемане...

Иранският заместник министър, отговарящ за петрола, Амир Заманиниа посочи, че Техеран е определил близо 50 петролни газови проекта на стойност 185 милиарда долара, за които се надява да бъдат подписани до 2020 година.

В подготовката за преговори с евентуални чуждестранни партньори, посочи Заманиниа, Иран е определил нов модел договор. По думите му този нов модел спомага за справянето с някои недостатъци на старите договори за обратно изкупуване и допълнително коригира дългосрочните и краткосрочни интереси на участващите страни. Той посочи, че Иран ще представи петролните и газови проекти, които е очертал, и новия модел договори по-късно тази година.

Заманиниа отбеляза още, че Иран може да повиши добива на газ до 1,1 милиарда кубични метра в денонощие до 2017 година. По думите му в момента добивът е на равнище 700 милиона кубични метра дневно.

Иран е приключил преговорите с някои европейски компании, които желаят да инвестират в проекти в страната след ядреното споразумение, заяви иранският заместник-министър на икономиката Мохадам Казаей, цитиран от Ройтрес.

Съветът за сигурност на ООН прие сделката за иранската ядрена програма

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция в подкрепа на сделката за ядрената програма на Иран, съобщава АФП. Миналата се...

В последно време наблюдаваме завръщане на европейските инвеститори в страната. Някои от преговорите приключиха и ние ги одобрихме и им предоставихме лиценз за чуждестранни инвестиции и закрила, посочи Хазаей. Дори през последните седмици одобрихме проекти на европейски компании за над 2 милиарда долара в Иран, допълни той без да посочва компании и да дава подробности за споразуменията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com