Ирак унищожил "военния министър" на ИД

4530
Ирак унищожил "военния министър" на ИД

Иракски военни съобщиха, че в резултат на удар на ВВС в провинция Анбар са успели да унищожат изпълняващия ролята на "военен министър" в структурата на групировката "Ислямска държава".

"Убит е така нареченият "министър на войната" на ИД заедно с трима бойци, които го съпровождаха, в резултат на авиоудар на ВВС на Ирак в района на Барвана близо до град Хадиса в провинция Анбар", съобщило информационното бюро на военното командване на страницата си във Facebook.

Ирак си върна контрола над Рамади от "Ислямска държава"

Всички бойци на "Ислямска държава" са напуснали административния комплекс в град Рамади, смятан за бастион на групировката, съобщи гово...

В края на декември информационното бюро заяви, че в Ер Рамади са успели да заловят "финансовия министър" на групировката.

По данни на тв "Ал-Арабия" убитият министър се казвал Самер Мохамед Матлуб ал-Махлави или "Абу Муаз". Заедно с него бил ликвидиран един от водещите главатари на ислямистите в западен Ирак – Хадван ар-Рави.

Иракската армия води активни бойни действия срещу терористите в провинция Анбар с подкрепата на ВВС, бойците от народното опълчение и авиацията на международната коалиция начело със САЩ. Едно от главните огнища на противостояние е центърът на провинцията Ер-Рамади, който е освободен поне 80%.

"Ислямска държава" днес се явява една от главните заплахи за световната сигурност. За три години терористите са успели да завземат значителни територии от Ирак и Сирия. Освен това те се опитват да разпространят своето влияние в страните от Северна Африка, по-конкретно в Либия.

"Ислямска държава" взе заложници в болница в Рамади

Бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" са взели за заложници десетки медици и пациенти в болница в иракския град Рамади,...

По различни оценки контролираната от ИД територия достига 90 000 квадратни километра. Данните за числеността на екстремистката групировка също варират – от 50 000 до 2000, припомня РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия