И на по-ниско ниво - Русия и САЩ играят играта "Сирия - Украйна"

4558
И на по-ниско ниво - Русия и САЩ играят играта "Сирия - Украйна"
Снимка: Getty Images/Guliver

Не очакваме пробив по сирийския въпрос, но ситуацията там не трябва да се влошава, заяви руският външен министър Сергей Лавров, който паралелно на руския президент Владимир Путин имаше важна среща с американския държавен секретар Джон Кери.

Лавров отбеляза, че преговорите между него и държавния секретар на САЩ Джон Кери са преминали "чудесно". Двамата първи дипломати се срещнаха и разговаряха в рамките на 70-ото Общо събрание на ООН, провеждащо се в централата на световната организация в Ню Йорк.

Путин и Обама доволни, но без дори малка стъпка напред за Сирия

И от страна на Русия, и от страна на САЩ се чуха положителни отзиви след срещата между президентите на двете държави Владимир Путин и Б...

Мирът - в Сирия и в Украйна

САЩ трябва да водят диалог с Русия за решение на проблема с международната сигурност, заяви ген. Филип Брийдлав, главнокомандващ Обединените сири на НАТО в Европа.

"Нужен е диалог с Русия в името на международната сигурност и мира в Европа. Ето защо срещата между президентите на двете страни в рамките на Общото събрание на ООН е от голямо значение", заяви Брийдлав на среща с експерти и журналисти.

"Русия има голямо политическо влияние в света. Много е важно президентите на двете страни да разговарят един с друг. Ако искаме мир и стабилност в Европа, е нужен диалог с Москва. Трябва да общуваме и си взаимодействаме с Русия", категоричен беше генералът.

Брийдлав същевременно отбеляза загрижеността си от нарастващото военно присъствие на Русия в Сирия. "Това може да доведе до напрежение в Средиземноморието. "Ислямска държава" няма авиация, за да е нужно струпване на такава в Сирия".

Оланд: Изходът от сирийската криза не минава през Асад

Френският президент Франсоа Оланд повтори пред Общото събрание на ООН твърдата позиция на Париж по повод ролята на сирийския президен...

Въпреки положителното становище, посланикът на САЩ във Великобритания Матю Браун настоя, че Вашингтон няма да забрави Украйна.

"Нужно е да се намери политическо решение на ситуацията в Сирия, така, че страната да остане цяла. Нужни са преговори. Това обаче не означава, че натискът на Вашингтон върху Москва във връзка с анексирането на Крим и кризата в Украйна ще отслабне. Ще продължим нашите дипломатически усилия в посока съблюдаване на Минските споразумения, които Русия трябва да спазва", отбеляза Браун.

По-рано руският президент Владимир Путин призова от трибуната на ООН широка международна коалиция срещу екстремистката групировка "Ислямска държава". Сформирането на такава обаче е проблематично, тъй като основните политически играчи - Русия и САЩ, са на диаметрално противоположни позиции по отношение на сирийския президент Башар Асад.

Русия разглежда Асад като естествен съюзник в борбата срещу джихадистите, тъй като и той воюва с "Ислямска държава", докато САЩ настояват за отстраняването му. На подобно мнение са Франция и Турция. "Коалиция - да, но без Асад, чиито действия против народа му станаха причина за възникването на ИД", заяви френският президент Франсоа Оланд.

Турският премиер Мехмет Давутоглу стигна дори по-далеч, назовавайки Асад и ИД "тактически партньори", които да си взаимно полезни. "Асад воюва срещу "Ислямска държава" с една-единствена цел - да увери международната общност в необходимостта от съществуването си. Няма Асад - няма "Ислямска държава!"

Путин: Трябва да се помогне на законното правителство на Асад

Съветът за сигурност на ООН трябва да приеме резолюция срещу „Ислямска държава“, а мюсюлманските страни са длъжни да се пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com