Гърция призна Турция за "сигурна страна"

4474
Гърция призна Турция за "сигурна страна"
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцките власти се съгласиха да признаят Турция за „сигурна трета страна”, съобщи "Катимерини". Това означава, че мигранти, които преминават транзитно през Турция, а тя не родната им страна, ще могат да бъдат връщани там.

До решението се стигна след среща в Атина между гръцкия вътрешен министър Панайотис Курублис, френския му колега Бернар Казньов и германския Томас Де Мейзиер.

„Това е голяма стъпка за Гърция и я правим, защото искаме да покажем готовността си да намерим решение на проблема”, заяви Курублис, цитиран от БГНЕС.

Целта не бива да е само регистрацията на пристигащите бежанци и преместването им, а преди всичко намаляването на потока, заяви Де Мейзиер в края на двудневната си визита. Той добави, че Германия ще изпрати 100 полицаи и 2 плавателни съда на помощ на Гърция със справянето с мигрантската вълна през Егейско море.

Австрия обмисля да изпрати войници на Балканите

Гърция трябва най-накрая да осигури по-добра защита по границата си с Турция. В противен случай „ще търсим други начини“, з...

Гърция е поставена под напрежение от ЕС да построи повече от т.нар. „горещи точки” – центрове за регистрация на мигранти. Няколко такива се изграждат на гръцките острови в Егейско море, които всеки ден посрещат хиляди мигранти, идващи от Турция.

Армията беше въвлечена в строителния процес, като вчера 94 готови помещения бяха доставени на о-в Кос, а 87 на Лерос. На Самос старо военно поделение се преустройва в лагер.

Вчера на Кос полицията обстрелва със сълзотворен газ протестиращи, които не са съгласни на острова да има бежански център.

От Гърция се очаква до края на този месец да завърши поне 3 „горещи точки”. Страната бе косвено заплашена многократно, че ако продължава да не контролира мигрантския приток към Европа може да изгуби членството си в Шенгеската зона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com