Франция с първи масирани въздушни удари срещу ИД след атентатите в Париж

8578
Франция с първи масирани въздушни удари срещу ИД след атентатите в Париж
Снимка: Gettyimages.com

Военновъздушните сили на Франция са извършили масирани въздушни удари по сирийския град Рака, който се намира в ръцете на групировката „Ислямска държава”. Това съобщи военното ведомство на страната. По данни на министерството, цитирани от АФП, са хвърлени около 20 бомби, информира БГНЕС.

„Първият унищожен обект е използван от Даеш (Daech - акроним на ИД на арабски, бел.ред.) като команден пункт, център за набиране на джихадисти и склад за оръжие и боеприпаси. Вторият унищожен обект е тренировъчен лагер на терористи", се уточнява в съобщението на министерството.

Париж е спокоен във втория ден на траур след атентатите (СНИМКИ)

Два дни след кървавите атентати в Париж, за които пое отговорност терористичната групировка "Ислямска държава”, френската столица...

"Ислямска държава" обаче опроверга тази информация, като заяви, че посочените обекти са били предварително евакуирани и опразнени.

Иначе 26-годишният французин Салех Абдеслам, който е заподозрян в логистична подкрепа за терористите от Париж, е бил спрян от полицейски сили на границата с Белгия и проверяван, но пропуснат да продължи, предаде Нова телевизия. Абдеслам е издирван с международна заповед. Той е човекът, наел един от автомобилите за терористите. Бившият френски президент Никола Саркози вече предложи хора като Мостефай да бъдат контролирани постоянно чрез електронни гривни. Става въпрос обаче за 11 000 души, влезли в т.нар. фиш S.

Междувременно стана ясно, че страните от Г-20 ще предприемат "мерки" срещу "нарастващото движение на чуждестранни терористи". Мерките варират от "управление на границите" до „укрепване на сигурността на въздухоплаването”, сочи проект за комюнике на срещата на лидерите от тези страни в Анталия, Турция.

Сред тези мерки държавните и правителствените лидери предвиждат "споделяне на оперативна информация, контрол на границите за откриване на придвижването, превантивни мерки и подходящ съдебен отговор. Ние ще работим заедно, за да засилим международната сигурност на въздухоплаването".

Ще има извънредна среща на вътрешните министри на ЕС

Люксембургското председателство на ЕС днес реши да свика за петък, 20 ноември, извънредна среща на министрите на вътрешните работи и на...

Заради случилото се в Париж, американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин говориха извънредно 20 минути преди официалната среща на Г-20.

Иначе продължават анализите на кървавия ужас в Париж. В своя статия пред "Индипендънт" Рафаело Пантучи, директор по изследванията на международната сигурност в Роял Юнайтед Сървисис Институт припомня, че за пръв път удари като тези във френската столица преживява индийския град Мумбай. Там загинаха 266 души. "Ако можете да убиете американски или европейски неверник, особено мръсните гадни французи, ....разчитайте на Аллах и го убийте по какъвто успеете начин", заяви през 2014 г. след началото на ударите срещу "Ислямска държава"(ИД) в Ирак говорителят на организацията Абу Мохамед ал Аднани. В декларацията, с която ИД пое отговорност за кървавата баня в Париж в петък, се казва: "Франция е виновна, задето удари мюсюлманите в халифата". Там също се посочва, че "мишените на петъчните атаки бяха внимателно подбрани".

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com