ЕС може да разреши и "Турски поток", и "Южен поток"

12948
ЕС може да разреши и "Турски поток", и "Южен поток"

България, която се отказа от газопровода „Южен поток“ по съвет на Брюксел, чака солидарност от партньорите си в ЕС. Но позицията на Гърция, която подписа с Русия меморандум за „Турски поток“, е различна и ЕС ще трябва да се съобразява с това, уверен е началникът на аналитичния отдел на „Цюрих Кепитъл Мениджмънт“ Николай Подлевски.

Коментирайки подписването на меморандума между Русия и Гърция за строежа на газопровода „Турски поток“, министърът на външните работи на България Даниел Митов заяви, че България се е отказала от строителството на газопровода „Южен поток“, стремейки се напълно да изпълни всички правила и препоръки на Брюксел и сега чака от всички свои партньори от ЕС също толкова непоколебимо съблюдаване на правилата. „Когато става дума за солидарност, ние сме длъжни да говорим в един глас. Как да обясня на българските граждани, че „Южен поток“ бе невъзможен, а „Турски поток“ за Гърция е възможен?“, заяви министърът.

Азербайджан се активизира заради "Турски поток"

Баку разчита да използва мощността на руския газов проект, се казва в анализ на "Независимая газета". "За строителството на Трансанад...

Днес обстановката е различна и ЕС може да приеме исканията на Гърция, но ще му се наложи да отчете и позицията на България, смята Подлевски. „Положението на България и Гърция е различно, а и обстановката се е изменила. Гърция демонстрира готовност за излизане от ЕС, а Европейският съюз още не е готов за това, затова се опитва да я задържи. Преговорите за гръцкия дълг отново показват това. При тези условия Европейската комисия може да приеме исканията на Гърция за продължаване на газопровода „Турски поток“ на своя територия“, каза Подлевски в интервю, излъчено в ефира на радио Sputnik.

Междувременно, той смята че, Европейската комисия не може да не чуе позицията на България. „България се доказа като несамостоятелен преговарящ, първоначално подписал договор с „Газпром“, а после отказал се от него под натиска на Европейската комисия. Напомням, подписан е меморандум между Гърция и Русия за възможното продължение на „Турския поток“ на гръцка територия. А ето, че самата Еврокомисия още не е стигнала до заключение по този повод. И във връзка с това е разбираема активността на България и нейната негативна позиция. Тази позиция, разбира се, ще повлияе на това какво решение ще вземе ЕК по въпроса“, смята експертът.

Той не изключва еврокомисията да извади проекта „Южен поток“ от действието на Третия енергиен пакет на ЕС и по този начин да разреши на България да продължи с участието си в него. „Няма да се учудя, ако в резултат на това бъде реализирана първата линия на „Турски поток“, както и вариант на „Южен поток“. Такъв вариант не е за изключване“. Макар и позицията на Русия да е твърда – тя ще реализира проекта „Турски поток“, каза Николай Полевски.

По негово мнение тази ситуация е положителна за Русия. „Русия успя при единен купувач – европейските страни, да създаде алтернатива, избор и това, разбира се, е голям плюс за „Газпром“ в сегашната ситуация“, отбеляза експертът.

Руски медии: Корабът с тръбите за "Южен поток" тръгна от Бургас, за да строи "Турски поток"

Специалният кораб, който трябваше да положи тръбите за "Южен поток" напусна българското пристанище Бургас, за да започне работа по ма...

РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия