Ердоган: Турция щеше да реагира различно, ако знаеше, че сваленият самолет е руски

16539
Ердоган: Турция щеше да реагира различно, ако знаеше, че сваленият самолет е руски

"Турция щеше да реагира по различен начин, ако знаеше, че сваленият от турски изтребител самолет е руски". Това каза турският президент Реджеп Ердоган, предава БГНЕС.

“Ако знаехме, че това е руски самолет може би щяхме да го предупредим по различен начин“, каза държавният глава пред френския телевизионен канал „France 24“.

Ердоган: Не искаме напрежение, но защитаваме границите и братята си

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната не иска ескалацията на напрежението между нея и Русия, но не може да „замъ...

Той също така заяви, че след инцидента във вторник руският държавен глава Владимир Путин не е отговорил на негово телефонно обаждане и че на връзките между двете страни е сериозно навредено.

Междувременно стана ясно, че Анкара е привикала руския посланик в страната заради бурни демонстрации пред турското посолство в Москва след свалянето на руския самолет, съобщиха в изявление от турското Външно министерство.

От там допълниха още, че по този начин са искали да изразят турското недоволство спрямо „неприемливия“ инцидент, както и заради друга серия инциденти срещу турски компании в Русия, се казва още в съобщението на властите.

По-рано Москва съобщи, че е ликвидирала сирийските бунтовнически групи от региона, където падна руският изтребител Су-24, който беше свален от Турция.

Русия е извършила масирано бомбардиране в зоната след като проведе операция по спасяването на единия от двамата пилоти. Неговият колега беше убит от бунтовници още докато се спускаше с парашут след свалянето на самолета.

Ердоган утвърди правителството на Давутоглу

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган утвърди състава на 64-то правителство на страната, който му бе предложен от министър-председа...

„Веднага щом нашият пилот беше в безопасност, руски бомбардировачи и артилерия на силите на сирийското правителство проведоха масирани удари в определената зона за продължителен период“, каза представителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков. Той допълни също, че „терористите, оперирали в тази зона, както и други мистериозни групи, са унищожени“.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова на сътрудничество в антитерористичните действия в Сирия. Той каза това по време на срещата със своя френски колега Франсоа Оланд, който пристигна на посещение в Русия.

Скорошните нападения в Париж, както и свалянето на руския пътнически самолет в Египет „ни правят обединени в усилията срещу общото зло“, каза Путин при срещата си с Оланд в Кримъл като допълни, че Русия е „готова за това сътрудничество“.

Отново по темата с руския бомбардировач днес стана ясно, че Турция няма да се извини на Русия за свалянето на Су-24. Това заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от АФП. По-рано днес руският президент Владимир Путин каза, че все още няма извинение от турска страна за инцидента, припомня БГНЕС.

„Няма нужда да се извиняваме, при положение, че сме прави,” отговори Чавушоглу. „Но вчера все пак казахме по телефона, че съжаляваме”, добави той във връзка с вчерашния си телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров.

Путин се скара на Ердоган

Скандал се разразил между президентите на Русия и Турция, когато провели телефонен разговор за ситуацията в Сирия. Това твърди в. Mosco...


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com