Ердоган: Турция има шанс да стане президентска република след изборите

13885
Ердоган: Турция има шанс да стане президентска република след изборите
Снимка: Getty Images / Guliver

"Парламентарните избори на 7 юни са шанс формата на управление в Турция да бъде променена", заяви турският президент Реджеп Ердоган в Анкара, предаде БГНЕС.

"Турция преживява важен период. Тя се развива и всеки ден все по-очевидна е необходимостта от промени. Със старите си навици Турция няма да постигне целите си. Имаме нужда от президентска система и аз вярвам, че изборите през юни предоставят възможност за това", заяви държавният глава.

Той отбеляза, че дискусията за промяна на формата на управление се води от основаването на Турската република. "Но Мустафа Кемал Ататюрк и никой друг след него не е имал сили и време да го направи", заяви Ердоган, който говори за смяна на системата и нова конституция от кандидатирането си за поста.

Според Ердоган, идеята за промяна на политическата система се подкрепя от 52 процента от гражданите, които са гласували за него на изборите. Въпреки това, президентската форма на управление не е "лично желание" на държавния глава, а предпоставка за постигането на целите на правителството. По-специално Ердоган посочи присъединяването на Турция към шестте най-развитите страни, значително увеличаване на жизнения стандарт и на международно влияние на страната.

Управляващата партия трябва да си осигури възможно най-голяма подкрепа в предстоящите парламентарни избори. Междувременно опозицията е категорично против подобна перспектива, като обвинява Ердоган в стремеж към авторитаризъм. Според опозицията преходът към президентска система ще му даде пълна власт в страната с 92-годишна парламентарната традиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com