Ердоган поиска САЩ да избират между него и кюрдите

4806
Ердоган поиска САЩ да избират между него и кюрдите
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган реагира остро на подкрепата на САЩ за кюрдите в Сирия, които припознава като съюзници на кюрдските бунтовници в самата Турция. Той прикани Вашингтон да избира между него и тях.

Пред журналисти в самолета, с който се завръщаше от обиколка в Латинска Америка, Ердоган разкритикува посещението, направено неотдавна от специалния пратеник на президента Обама за международната антиджихадистка коалиция Брет Макгърк при бойците от Частите за защита на народа (YPG), които контролират сирийския град Кобане, предаде БГНЕС.

Той (Макгърк) посети Кобане точно по време на конференцията в Женева (за Сирия), заяви възмутен Ердоган. “Как да ви имаме доверие? Аз ваш партньор ли съм? Или това са терористите от Кобане?“, цитира АФП гневната тирада на турския президент, за която съобщава и днешният турски печат.

YPG са въоръжените бойци от Партията на демократичното единство – сирийските кюрди. Благодарение на военната подкрепа на ръководената от Вашингтон коалиция те отблъснаха след ожесточени боеве преди година офанзивата на организацията Ислямска държава срещу град Кобане, намиращ се близо до турската граница. Въпреки поканите и критиките Анкара отказа на помогне на сирийските кюрди, смятайки ги за сирийския клон на ПКК (Кюрдската работническа партия), която води въоръжена борба от 1984 г. в самата Турция.

Турция категорично се противопостави на участието на сирийските кюрди в преговорите в Женева, които бяха отложени в края на месеца.

Турското правителство се опасява американската военна подкрепа да не позволи на сирийските кюрди, които вече контролират голяма част от северна Сирия по протежение на турско-сирийската граница, да разширят допълнително влиянието си на запад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com