Ердоган отвръща на удара, щял да покаже доказателства, че Русия търгува нефт с ИД

17145
Ердоган отвръща на удара, щял да покаже доказателства, че Русия търгува нефт с ИД
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция има доказателства, че Москва е замесена в незаконна търговия на петрол с „Ислямска държава“, предаде БГНЕС.

„Имаме доказателствата в нашите ръце. Ние ще ги разкрием пред света“, каза турският лидер в телевизионно обръщение.

Обвиненията му идват само ден след като руското министерство на отбраната обвини турския президент Реджеп Ердоган и неговото семейство в нелегална търговия на петрол с „Ислямска държава“.

Ердоган: Ако се докаже, че Турция е купувала петрол от ИД, подавам оставка

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че е готов да си подаде оставката, ако се потвърдят твърденията, че Турция купувала нефт от...

"Кой купува петрол (от „Ислямска държава“)? Нека го кажа. Джордж Хасвани, който има руски паспорт и сирийско гражданство, е един от най-големите търговци в този бизнес“, каза Ердоган.

През ноември американската хазна наложи санкции на бизнесмена Хасвани, който също така е и в списъка със санкции на ЕС заради обвинения, че е служил като посредник в търговията на петрол между сирийското правителство и „Ислямска държава“.

Ердоган също така заяви, че „известен руски шахматист“ е бил замесен в петролния бизнес с „Ислямска държава“, но не назова име. Интересен факт е, че в новите санкции на САЩ влиза и Кирсан Илюмжинов – богат руски бизнесмен и дългогодишен президент на Световната федерация по шах.

„Основният консуматор на този петрол, откраднат от своите законни собственици в Сирия и Ирак, е Турция. Според налична информация, най-високото ниво на политическо ръководство в страната – президентът Реджеп Ердоган и неговото семейство, са замесени в този криминален бизнес“, каза пред журналисти руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com