Ердоган обяви предсрочни избори

4230
Ердоган обяви предсрочни избори
Снимка: Gettyimages

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че в страната ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

"Въпреки проведените преговори с всички партии, коалиционно правителство не можа да бъде сформирано. Поради тази причина президентът взе решение да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори", се казва в съобщение на сайта на президентството, пуснато след края на 3-часовата среща между Ердоган и председателя на парламента Исмет Йълмъз. Като евентуална дата за провеждане на изборите се посочва 1 ноември.

Съгласно турската конституция предсрочни избори се насрочват в случай на невъзможност за сформиране на коалиционен кабинет в течение на 45 дни след връчването на мандата на лидера на партията, победила в последните избори. Предстоящите предсрочни избори ще са първите в историята на Турция. Провеждането им се наложи, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели изборите на 7 юни, но изгуби абсолютното си парламентарно мнозинство.

До предсрочните избори, чиято дата ще бъде уточнена по-късно, Турция ще бъде управлявана от временно правителство, сформирано от членове на ПСР и прокюрдската Партия за демокрация на народите (ПДН). Другите две парламентарно представени партии - левоцентристката Народно-републиканска партия и националистическата Партия на националното движение - се отказаха от участие в кабинета. Техните квоти вероятно ще бъдат заети от безпартийни министри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com