Ердоган: Не искаме напрежение, но защитаваме границите и братята си

7187
Ердоган: Не искаме напрежение, но защитаваме границите и братята си

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната не иска ескалацията на напрежението между нея и Русия, но не може да „замълчи”, когато граничната й сигурност е застрашена. Изказването на Ердоган идва в сложна обстановка, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия вчера.

„Нямаме намерение да ескалираме напрежението заради инцидента. Просто защитаваме нашата сигурност и правата на нашите братя,” заяви Ердоган в телевизионно обръщение, цитиран от АФП.

Турция предупреди в дните преди свалянето на руския бомбардировач, че ще защитава малцинството туркмени сирийци, които опонират на режима на Башар Асад и биват бомбардирани от руски самолети.

Руският президент Владимир Путин вчера заяви, че инцидентът може да има „трагични последствия” за отношенията между двете страни. Външният министър на Кремъл Сергей Лавров отмени визитата си в Турция, която трябваше да се проведе днес и да включва обсъждане на проблема със туркмените сирийци, бомбардирани от Русия.

Според военните на южната ни съседка, самолетът Су-24 е навлязъл в турска територия и е бил предупреден многократно, преди два изтребителя F-16 да го свалят.

По-късно руски хеликоптер, който участваше в операция по спасяването на двамата катапултирали от бомбардировача пилоти, беше свален с противотанков снаряд от сирийски бунтовници.

След като прекрати военните си контакти с Турция, руското министерство на отбраната заяви, че изпраща в Средиземно море крайцер с противоракетна система, който ще унищожава „всички цели, представляващи потенциална заплаха“ за руските сили в Сирия.

Анкара и Москва се намират от двете страни на сирийския конфликт. Докато Турция категорично е против управлението на президента Башар Асад, Русия подкрепя властта му. В края на септември страната започна въздушна кампания в Сирия, която според Москва е насочена срещу „Ислямска държава“, но според Запада нейна цел са силите срещу Асад.

По-рано руският посланик във Франция Александър Орлов даде сигнал за възможно спадане на международното напрежение, след като заяви, че Турция е „добре дошла” в голяма военна коалиция срещу „Ислямска държава”, водена от Русия.

Вчера партньорите на Турция в НАТО също призоваха двете страни да обсъдят инцидента и да не допускат ескалация на напрежението помежду си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com