Ердоган напира да вкара забрадките и в парламента

40537
Ердоган напира да вкара забрадките и в парламента
Снимка: Getty Images / Guliver

Управляващата в Турция ислямистка Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на премиера Реджеп Тайип Ердоган бърза да внесе поправки в правилника на парламента, за да могат депутатките да носят в Меджиса забрадки според ислямските норми, пише в. "Тараф", предаде БГНЕС.

Според изданието Ердоган е поискал допълненията да бъдат гласувани, за да бъде предотвратена евентуалната негативна реакция ако след предстоящите догодина избори в парламента се появят забрадени народни представителки. Председателят на парламента Джемил Чичек ще се срещне със заместник-председателите на четирите парламентарно представени партии на 23 октомври, за да обсъди въпроса.

През септември с т. нар. си пакет от мерки за демократизация Ердоган отмени забраната за забрадките при държавните служителки, с изключение на съдебна система, армия и полиция. В Турция веднага започнаха да се чудят кога ли ще видят забрадени депутатки, пише в. "Тудей`с Заман". Според някои публикации в печата има вероятност парламентаристки да се върнат от поклонение в Саудитска Арабия на работното си място в Меджлиса, облечени според каноните на исляма.

Чичек коментира, че правилата на парламента не ограничават носенето на забрадки от депутатките. На което Малик Йоздемир от Народно-републиканската партия зададе реторичен въпрос: "Защо, тогава, се стигна до проблема Мерве Кавакчъ?". Кавакчъ беше избрана за депутат в Меджлиса при изборите през 1999 г. от листата на ислямистката Партия на добродетелта. Но така и не й беше позволено да положи клетва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com