Ердоган бесен от руските части на северната сирийска граница

6739
Ердоган бесен от руските части на северната сирийска граница

Турският президент Реджеп Ердоган в петък изрази тревога заради доклади за засилване на руски части на северната граница на Сирия в близост до Турция. Държавният глава също така заяви, че подобно движение няма да се толерира.

Според базираната в Лондон неправителствена организация Сирийски център за човешки права Москва е изпратила редица инженери в сирийския пограничен град Камишли, за да подсилят пистите и да увеличат капацитета на летището там, предаде БГНЕС.

„Ние казвахме това от самото начало: няма да толерираме такива формации (в северна Сирия) покрай зоната, простираща се от иракската граница до Средиземно море“, каза Ердоган след петъчната си молитва в Истанбул.

„Ние запазваме чувствителността си по този въпрос“, допълни той.

Според наблюдатели Москва, която от години е на противоположна от Анкара за конфликта в Сирия, иска да превърне летището в руска база, както направи в провинциите Хмеймим и Латакия. Камишли се намира южно от турския граничен град Нусайбън.

“Мога да кажа, че Турция следи отблизо всяко военно движение по своите граници и особено границата със Сирия“, каза за АФП източник от правителството.

Според турския в. „Хюриет“ турската армия е засилила мерките за сигурност, изкопавайки окопи в някои от граничните си зони. Високопоставени руски представители, в това число и от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), вече са посетили град Камишли, посочва още вестника.

Турция неведнъж е изразявала притеснението си за руското изпращане на войски в Сирия, което според Москва е с цел борба с джихадистите в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com