ДПС и БСП се сдърпаха жестоко заради сваления руски самолет

14820
ДПС и БСП се сдърпаха жестоко заради сваления руски самолет
Снимка: iStock/Guliver

Безспорен факт е, че през последния месец руската авиация нарушава многократно турското въздушно пространство. Това е станало след многократните предупреждения от страна на Турция към руския посланик и руското военно аташе в Анкара. Тези факти са установени и от НАТО, на вчерашната извънредна среща на Алианса. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в нарочна декларация пред Народното събрание относно сваления руски бомбардировач Су-24 на турско-сирийската граница.

Местан припомни, че нарушаването на въздушното пространство на страна-членка на НАТО е нарушаване на нейния суверенитет и е предизвикателство срещу НАТО като единен съюз. Подчертавам, че дори в рамките на НАТО преминаването на съюзнически военни машини е необходимо съгласието на страната-членка, през чиято територия се преминава, посочи политикът. Лидерът на ДПС се съгласи, че за да се победи ИД, трябва и помощ на страни извън НАТО, каквато е Русия. Той добави, че участието във военни действия срещу ИД не може да съпътства запазването на режима на Башар Асад. Точно Асад и режимът му са основните причини за безпрецедентния конфликт в Близкия изток, която отключи бежанската криза в Европа, каза Местан.

Надежда Нейнски: Турция е доказала пред НАТО, че Русия е нарушила въздушното ѝ пространство

Очевидно трябва да има диалог, военното решение не е решение. Така посланикът ни в Турция Надежда Нейнски коментира пред Нова телевизия...

Лютви Местан поиска от НАТО и от ЕС разработването на политика с конкретни мерки и цели за борба с „Ислямска държава“.

При изчитането на декларацията БСП напусна залата, с изключение на Янаки Стоилов. От името на БСП той посочи, че партията му отстоява принципа за ненарушимост на суверенни граници. Трябвало обаче да има широка реакция и независимо международно разследване какви са точно обстоятелствата около свалянето на руския Су-24. Какви военни действия са се извършвали и как е използвано въздушното пространство там – никоя чужда държава не може да претендира за контрол над чужда територия, подчерта Стоилов, визирайки политиката на Турция за т.нар. 15-километрова буферна зона на турско-сирийска граница. Ясно е, че територията на Сирия става арена на международен военен конфликт, подчерта той. Трябва да е ясно дали международната общност може да се сплоти в случая, категоричен беше Стоилов. За България тези конфликти създават опасност – БСП е за установяване на траен мир. Искаме българска национална позиция по въпроса от името на парламента, на президента и на правителството. Призивите за някаква евро-атлантическа солидарност не могат да решат проблема, пред който са изправени Европа, светът и България, каза Стоилов. И завърши – по кои правила е прието да се разстрелват пилоти, спасили се от свален самолет? Трябва виновните да бъдат изправени на съд, убеден е Стоилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия