Длъжни сме да защитаваме границите си, заяви Давутоглу

4156
Длъжни сме да защитаваме границите си, заяви Давутоглу

Турция има право да защитава своите граници. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след инцидента със сваления руски самолет.

"Нека светът знае, че всеки, който нарушава границата ни, ще получи ответен отговор от наша страна. Наше право е да предприемем действия”, заяви Давутоглу, цитиран от ТАСС.

Военното аташе на Турция е привикан в руското министерство на отбраната

Военното аташе на Турция в Русия е привикан в руското министерство на отбраната във връзка с инцидента с руския бомбардировач. Това съо...

По-рано днес руският бомбардировач Су-24 се разби над Сирия. По думите на руския държавен глава Владимир Путин самолетът е свален от ракета „въздух-въздух” на турския изтребител F-16.

Според Путин по време на атаката руският Су-24 се намирал на надморска височина от 6000 метра и на разстояние от 1 км от турската граница. Путин нарече инцидента „удар в гърба” от „съучастници на терористите”.

Той подчерта, че руският бомбардировач не е заплашвал Турция, а е провеждал операция срещу терористичната организация „Ислямска държава”.

"Ние ще анализираме внимателно всичко, което се случва и днешното трагично събитие ще има сериозни последици за руско-турските отношения. Винаги сме се отнасяли към Турция като към приятелска държава. Не зная кому беше нужно това, което стана днес. Във всеки случай не на нас", посочи Путин.

Путин: Инцидентът с руския самолет ще има сериозни последици за руско-турските отношения

Инцидентът с руския Су-24 излиза от рамките за обикновената борба с тероризма. Днешната загуба е свързана с удар в гърба от привържени...

Турският генерален щаб, от своя страна, твърди, че изтребителят е нарушил въздушното пространство на Турция.

След инцидента Путин предупреди, че свалянето на самолета ще има „трагични последствия” за отношенията между двете държави.

Пред Bloomberg високопоставен турски чиновник е обяснил, че руският Су-24 е бил неколкократно предупреждаван от турските ВВС, че се намира на 15 км или дори по-близо до турско-сирийската граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com