Десет на сто от турците не смятат "Ислямска държава" за терористична организация

4638
Десет на сто от турците не смятат "Ислямска държава" за терористична организация
Снимка: БГНЕС

Близо един от всеки десет турци не гледа на „Ислямска държава“ като на терористична организация, а повече от 5% се съгласяват с нейните действия.

Това показват данни на проучване, проведено от базиран в Анкара аналитичен център.

В Турция е убит журналист, снимал филм за престъпленията на ИД

Сирийският журналист и документалист Наджи ал Джерф е бил застрелян в Югоизточна Турция през изминалата нощ, съобщава РИА Новости, като...

Допитването, което излиза в същия ден, в който 11 души загинаха след атентат на „Ислямска държава“ в Истанбул, обхваща настроенията на 1500 души и е проведено през ноември.

Според 9,3% от допитаните групировката не е терористична организация, а 5,4% подкрепят нейните действия. Според 21% тя представлява ислямската религия, а 8,9% гледат на нея като държавно образувание. Допитването обрисува малък, но все пак значителен брой на потенциални симпатизанти на „Ислямска държава“ сред турското население, посочва Ройтерс.

Сред нещата, от които запитаните най-много се притесняват, са терористичната заплаха като цяло, но и конкретно от „Ислямска държава“ и забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която също е обявена за терористична организация от Анкара.

„Има две конфликтни позиции“, заяви Сюлейман Йозерен, президент на центъра „Глобални политики и стратегии“, който е автор на изследването. “Големият брой хора, подкрепящи действията на „Ислямска държава“ трябва да ни притеснява.

Над 100 убити членове на ПКК след военна операция в в Турция

Общо 102 са предполагаемите бунтовници от ПКК (Кюрдската работническа партия) убити за пет дни при мащабната операция, предприета от ...

Това също така ни казва, че предпазването от политики за радикализиране трябва да е първи приоритет на правителството. Веднъж щом хората се радикализират, е много трудно да бъдат разубедени“, допълни той.

Турция засили своите действия срещу групировката, след като миналата година на нейната територия бяха извършени два атентата, за които се смята, че са дело на „Ислямска държава“, допълва БГНЕС.

Допитването засяга и други теми като възможността за въвеждане на президентска система на управление в Турция. От анкетираните 50% предпочитат настоящата парламентарна система, докато 28,6% подкрепят президентска система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com