Башар Асад вижда Чехия като място, където да се договори мир

6125
Башар Асад вижда Чехия като място, където да се договори мир
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийският президент Башар Асад обвини Франция, че подкрепя тероризма и посочи Прага като място, където може да се подпише мирно споразумение един ден, предаде БГНЕС.

В интервю, което трябва да бъде публикувано в пълния му вид днес (1 декември), сирийският президент отговаря така на въпрос на чешки журналист за възможността мирно споразумение да бъде подписано в Прага. Тази идея бе спомената през септември в Ню Йорк от чешкия президент Милош Земан. "Естествено, ако зададете въпроса на сирийците, те ще ви отговорят, че не искат мирна конференция например във Франция, тъй като Франция поддържа тероризма и войната, а не мира. И тъй като споменавате Прага, това /предложение/ би било като цяло прието заради уравновесената позиция на вашата страна", казва Асад пред тв CT. "Изглежда, че страните в конфликта искат споразумението да бъде подписано в Прага", каза през септември чешкият президент Милош Заман пред журналисти в Ню Йорк, където бе на форум на ООН.

Нетаняху: Русия и Израел ще си сътрудничат "по суша, във въздуха и не само там"

Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху констатираха успешната координация между военните на двете стра...

Чешкото посолство в Сирия, което е последното западно дипломатическо представителство в страната, според дипломатически източници е станало място за поверителна комуникация между ЕС и Вашингтон от една страна и Дамаск - от друга в търсене на мирно решение на конфликта, разкъсващ страната от четири години. Имаме добри, макар и понякога сложни отношения с всички играчи в сирийския конфликт, каза наскоро съветникът на президента на Чехия по външнополитическите въпроси Гинек Кмоничек. Той обаче напълно изключи каквито и да е било преговори с джихадистите от "Ислямска държава". Според Кмоничек Сирия желае такова споразумение да бъде на неутрално място. Той уточни, че Прага може да е само домакин, тъй като самото събитие ще се проведе под егидата на ООН. Подготовката на едно подобно мирно споразумение може да отнеме месеци, дори и години, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com