Земетресението в Непал взе жертви

9262
Земетресението в Непал взе жертви
Снимка: Getty Images / Guliver

Мощното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер и последвалите вторични силни трусове срути 9-етажна историческа кула в непалската столица Катманду.

На място са открити телата на поне 10 загинали, предаде АФП, като се позовава на непалската телевизия.

От руините кулата Дарахара в центъра на столицата, където разрушенията са най-големи, са извадени десетина тела, твърдят очевидци. Стотици са ранени, очаква се да има още затрупани хора под рухнали сгради в Катманду.

Земен трус с магнитуд 7,8 по скалата на Ритхер бе регистриран в 11,56 ч. местно време в Непал, в 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду, с дълбочина 10 км.

Местни жители продължават да публикуват трескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център, след разтърсилия ги мощен земен трус. Повечето коментари са на граждани, които са били на над 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за счупени прозорци, силно клатене в продължение на повече от 20 секунди. Повечето хора, които живеят в столицата са изпаднали в паника и са избягали от домовете си. Има много затрупани хора под развалините. Регистрирани са и земни трусове минути след първия, с магнитуд 7,1 по Рихтер, 5,8 по Рихтер, 5,5 по Рихтер, 5,3 по Рихтер. Вторичните земетресения продължават. Силните земетресения са усетени и в Северна Индия, Бангладеш, Тибет, както и в целия регион в радиус от близо 800 км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия