Завръща ли се Махмуд Ахмадинеджад?

51532
Завръща ли се Махмуд Ахмадинеджад?
Снимка: Getty Images / Guliver

Наскоро, Махмуд Ахмадинеджад се появи публично в изключително добро настроение. На снимките, разпространени от медиите, се виждаше бившият президент на Иран сред ентусиазирани хора, които го потупват по гърба, стискат му ръката и го прегръщат. В продължение на седмици тези снимки циркулираха в интернет: Ахмадинеджад сред феновете си. Те го показват като един човек от народа, който се вози с автобус. Никой не знае кой е разпространил всички тези нови снимки.

Но милиони иранци сега се чудят дали "г-н A.", както половината от тях презрително го наричат, не обмисля своето политическо завръщане?
"Ахмадинеджад ярко присъства в обществения живот, и все още има стотици хиляди привърженици. Ако ситуацията в страната не се подобри, той има шанс отново да стане президент", казва Валтер Пош, експерт по Иран.

Откакто неговият бивш говорител Голам-Хюсеин Елхам оповести в края на март създаването на движение "Поддръжници на Ахмадинеджад", реформаторите в Техеран са нервни. Нищо не ги плаши толкова много, колкото едно завръщане на своенравния ултранационалист на най-високата политическа длъжност в ислямската република.

В продължение на осем години Махмуд Ахмадинеджад си правеше шеги със света. Нито един политик на Ислямска република Иран не е провокирал Запада е толкова често, колкото този висок слаб мъж.

"Лудият от Техеран", както той бива наричан подигравателно от дипломатите, продължаваше упорито с ядрената програма и отказа на международните инспектори достъпа до ядрените съоръжения, които, според твърденията на Техеран, трябваше да служат само за производство на електроенергия с мирни цели.
Дали той отново ще успее да си проправи път до голямата сцена, зависи от успеха на неговия приемник. Ако Роухани не успее да договори ядрена сделка със Запада и да засили икономиката, това ще даде сериозен тласък на религиозните хардлайнери.

Der Spiegel

Ахмадинеджад: Израел ще бъде изкоренен

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Израел, враг номер едно на Иран, ще бъде "изкоренен". Той каза това по време на мас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com