Защо е правилна забраната на "Ислямска държава"

39323
Защо е правилна забраната на "Ислямска държава"

Терористичната групировка "Ислямска държава" бе забранена в Германия. Има ли смисъл от такъв ход и ще изчезнат ли от само себе си симпатизантите ѝ? Стъпката е правилна и необходима, смята Фридрих Шмид в коментара си.

За да няма никакви недоразумения: забраната на терористичните милиции няма да пресуши за един ден ислямисткото блато в Германия. Тя обаче идва за да ни покаже колко е трудно за демократичните държави да спазват правото и закона и същевременно да предпазват обществото от представите, при които Средновековието е проекция на бъдещето. Със сигурност сега думата ще вземат и много експерти, които ще определят забраната като неподходяща. Тях обаче трябва да ги попитаме, какво друго те могат да предложат в борбата срещу отблъскващото терористично движение.

Кризисно съвещание в Лондон след екзекуцията на Хейнс

Премиерът Дейвид Камерън свиква в Лондон кризисно съвещание след екзекутирането на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс от Исля...

Държавата трябваше да заеме категорична позиция. В последно време поддръжниците на тази брутална терористична организация все по-нахално и без никакви задръжки разпростират своето влияние в германските градове. Актуално изследване на Службата за защита на конституцията показва ясно, че радикализирането на германските джихадисти тръгва почти без изключения от средите на салафитите - в техните джамии, по т.нар. "ислямски семинари" или на организирани от салафити "бенефиси". Всъщност тук става дума за мероприятия, на които се събират средства за джихадистите. Откритите призиви за убийства и терор явно оказват своето влияние върху много младежи.

Видеопосланията като оръжие

Много германски джихадисти разпространяват видеопослания от Сирия, в които войнстващи млади мъже с ножове и калашници в ръце отправят заплахи към родината си. Те воюват ентусиазирано и убиват в името на терористичните милиции. Загрижеността на германския вътрешен министър и на германските служби за сигурност е напълно оправдана. Завръщащите се от Сирия или Ирак германски джихадисти са потенциална опасност за обществото. През май джихадист извърши за първи път атентат и в Европа - французин, воювал преди това в Сирия, уби четирима души в еврейския музей в Брюксел. Той беше влязъл в ЕС през франкфуртското летище.

Ако приемем, че забраната ще затрудни поне малко действията на салафитите и ще ограничи техните възможности за въздействие над обществото, тогава тя изпълнява поне част от целите си. Тук имам предвид преди всичко насаждащите омраза видеопослания в интернет. Изглежда, че те имат значителна притегателна сила за много хора.

Обама осъди "Ислямски джихад" за обезглавения британец

Американският президент Барак Обама изрази солидарност със своя съюзник Великобритания, след като британският заложник Дейвид Хейнс беш...

Нека си припомним как забраната на кюрдската работническа партия ПКК през 1993 г. ограничи значително насилието между ПКК и другите кюрдски и турски групировки на германска земя. Тепърва ще видим, дали забраната на "Ислямска държава" ще има същия ефект. Разбира се остават съмненията от гледна точка на бруталността и разрушителната енергия на ислямистите.

Забраната - само начало

Изникват редица въпроси, чийто отговори засега никой не знае. Като например: защо средата на салафитите е толкова привлекателна за много млади хора? Защо младежите се радикализират по този начин? Защо заминават за Сирия или Ирак, за да бъдат превърнати в атентатори-самоубийци? Защо намират убийствата за нещо добро? Дали пък родители, съседи и приятели не се намесват прекалено късно - вероятно от криворазбрана толерантност?

Обществото трябва да си зададе тези въпроси и никой не знае дали отговорите им ще бъдат задоволителни. Ясно е, че също и забраната на "Ислямска държава" няма да вдигне завесата. Но със сигурност тя е първа, важна и много навременна стъпка.

САЩ официално обяви война на ИД, Кери търси помощ в Близкия изток

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Кайро за разговори, посветени на борбата срещу джихадистите от Ислямска държава, пре...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com