Защо е лъжа, че страните от Близкия изток не приемат бежанци

6117
Защо е лъжа, че страните от Близкия изток не приемат бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Напоследък в много медии се появи спекулативната информация, че арабските страни и тези от региона на Близкия изток не приемат бежанци от Сирия. Но фактите сочат, че това е лъжа.

Саудитска Арабия приела милиони сирийци, френски консул продавал лодки на бежанци

Около 2,5 млн. сирийски бежанци са намерили убежище в Саудитска Арабия от началото на гражданската война в Сирия, твърди в своя статист...

Истината е, че цели 95% от бежанците от Сирия към настоящия момент се намират в Турция, Ливан, Йордания, Ирак или в Египет. Само 5% от сирийските бежанци се намират в останалата част от света.

Един на всеки пет души, които към този момент се намират в Ливан, е сирийски бежанец. Това означава, че Ливан е страната, която е приела най-много бегълци от войната на глава от населението.

Близо четвърт от целия бежански поток от Сирия е приет в Ливан – съседна на размирната точка страна.

Най-ощетените бежанци в Ливан получават по едва 13,50 щатски долара месечно за храна и консумативи от първа необходимост. Това означава, че те разполагат с по-малко от един долар на ден, ако разчитат само на чуждата помощ. А официалният праг на глада в световен мащаб, изчислен от Организацията на обединените нации, е 1,25 щатски долара на ден.

Централна Европа каза "не" на бежанските квоти (Видео)

Централна Европа категорично не прие плана на Европейската комисия за квотно разпределение на бежанците. Унгария, Полша, Чехия и Словак...

Турция, която е светска, но традиционно е и мюсюлманска страна, е приела най-голям брой бежанци от Сирия от всички останали държави в света - поне 1,5 милиона души.

Над 50% от сирийските граждани са напуснали или своя роден град, или страната си, търсейки спасение от дългогодишния военен конфликт, възникнал непосредствено след Арабската пролет през 2011 г.

Използван източник: Amnesty International.

Автор: Теодор Спасов

САЩ ще вдигнат бюджета си за бежанци на над 1 млрд. долара

Повишените квоти за прием на бежанци от страна на САЩ ще изискват и повишено финансиране на бежанската програма на Вашингтон. Очаква се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия