Защо Кобани е толкова важен?

104537

Доскоро Кобани, малък град с около 50 000 души население, повечето кюрди, беше просто едно име върху картата. След 3-седмични ожесточени боеве между кюрдските бойци и отрядите на "Ислямска държава" обаче, Кобани вероятно ще бъде запомнен като още един световен морален провал.

По-рано "Ислямска държава" обяви, че е завладяла града. Кюрдите обаче не потвърдиха новината, а съобщиха, че са си върнали известен контрол в покрайнините на Кобани и продължават борбата.



В битката за надмощие над града прозират много интереси. Всъщност всички регионални играчи - "Ислямска държава", кюрдите, Иран, Ирак, Сирия и Турция, осъзнават значението на Кобани за съдбата на региона и за тях самите.

Защо обаче Кобани е толкова важен?

Той е ключов елемент от редящия се в момента пъзел, касаещ всяка от засегнатите страни, но по различни причини.

Турция

Имайки предвид, че Ердоган изигра ключова роля в укрепването на ИД, позволявайки безпрепятственото преминаване на оръжие и чуждестранни бойци през турско - сирийската граница, явно той вече е свикнал с идеята да има нов съсед. При положение, че кюрдските сили в Сирия имат силни връзки в ПКК, Ердоган предпочита Кобани да падне в ръцете на ИД, разрушавайки по този начин кюрдската цялост по линията Ефрин - Кобани - Джазира.

Турското бездействие може да е резултат и от тезата, че "Ислямска държава" може да представлява по-голяма заплаха за режима на Асад отколкото отслабените кюрдски бригади.

От друга страна, значима и побеждаваща сила на границите й, е последното нещо, което Турция иска. Затова Ердоган продължава да иска невъзможното - създаването на буферна зона в Сирия и обещание за сваляне на режима на Асад като авансово плащане за освобождението на Кобани.

Кюрдите

Загубата на Кобани би означавала загуба на връзката между двата най-гъсто населени с кюрди сирийски анклава Ефрин и Джазира, отрязване на достъпа до водните ресурси на язовира Тишрин и проблемен достъп до турската граница. Сирийските кюрди установиха собствено автономно управление след напускането на правителствените сили преди 2 години, но липсата на пари за инвестиране в отбранителната система и икономиката, ги тласна към тежка зависимост от иракските кюрди, които сега имат свои проблеми с това да се справят със заплахата от ИД. Така лидерите на сирийските кюрди в момента се чувстват безпомощни и изоставени, въпреки въздушните удари на САЩ и Йордания по позиции на "Ислямска държава".

Кобани, още от преди гражданската война в Сирия и появата на джихадистите, е връзка между етническите кюрди, от една страна, и арабите и турците, от друга.

Кобани е и родно място на много лидери и борци на ПКК, които са заемали челни места в борбата на кюрдите за независимост от Турция. Така след три години и половина война в Сирия, Кобани е сърцето на кюрдските аспирации за по-широка автономия. Докато армията на Асад концентрираше усилията си срещу бунтовниците, кюрдите успяха да консолидират силите си в Кобани. Именно затова сега те яростно защитават града, който един ден се надяват да се превърне в крайъгълен камък на тяхната независимост.

Иран

Кюрдите може да не са най-добрият приятел на Иран, въпреки скорошното подобряване на отношенията между режима в Кюрдистан и Техеран, но "Ислямска държава" със сигурност е най-голямото зло, поне що се отнася до Иран. Ето защо консервативни медии в страната призоваха иранското правителство да се намеси, за да предотврати падането на Кобани.

"Ислямска държава"

Яростната атака на Кобани е знак за важността, която лидерите на "Ислямска държава" отдават на града. Една победа в Кобани, имайки предвид, че целият свят гледа, и имайки предвид, че САЩ са намесени чрез въздушни удари, би била изключително пропагандно оръжие и доказателство, че "Аллах гарантира победа на вярващите". Завземането на Кобани също така би дало на ИД пълен контрол върху пограничната зона и върху няколко стратегически пътища, контролирани преди от кюрдите. Оставащите два кюрдски анклава биха били разделени един от друг и така би бил открит пътя към районите, контролирани в момента от Свободната сирийска армия.

Джихадистите разбират от какво значение е да победят кюрдите в Кобани. Освен желанието да предотвратят конкурентни политически аспирации в региона и да разширят териториите под свой контрол, те гледат на битката за Кобани като на борба срещу кюрдския "светски национализъм".

"Ислямска държава" заяви, че не участва в "етнически", а в "религиозен и идеологически конфликт". Ето защо в последно време ислямистите наблягат на съобщенията за кюрди, сражаващи се на тяхна страна. От гледна точка на религиозния екстремизъм, битката за Кобани не е просто срещу кюрдите, а срещу опасния секуларизъм.

Слагайки ръка върху толкова важен граничен пункт като Кобани, ИД също така би заздравила своя тил и би разширила властта си върху т.нар. "халифат". Когато преминаването през границата попадне в клещите на "Ислямска държава", властта им ще бъде стабилизирана, той като ще притежават контрол върху търговията, доставките на хуманитарна помощ и контрабандата.

Кюрдите си върнаха стратегическо възвишение край Кобани

Кюрдските бойци, които се сражават с джихадистите от „Ислямска държава", обявиха, че са си върнали контрола над стратегическо въз...

Чрез завземането на Кобани джихадистите също така ще могат да пътуват почти необезпокоявани от Алепо до границата с Ирак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com