Защо Ердоган не се бори с джихадистите?

54136
Защо Ердоган не се бори с джихадистите?

В непосредствена близост до границата с Турция кюрдите на сирийския град Кобани се отбраняват срещу джихадистите от „Ислямска държава”. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче гледа в друга посока. За него е по-важно да усмири кюрдите и да спре Башар Асад, отколкото да възпре тероризма. Той е изгубил връзка с реалността. И се отдава на конспиративни теории и фантазии за свръхсили.

Във всички части на света хората са обърнали тревожни погледи към Ирак и Сирия. Но точно Ердоган- водачът на една страна, която граничи с Ирак и Сирия, има други притеснения. За него съществуват по-големи заплахи от „Ислямска държава”.

Радикализацията: Новият страх на Запада

Западният свят е ужасен от младите мюсюлмани, отгледани напълно в духа на неговите ценности, и все пак, привлечени от радикалния ислям ...

Ожесточените сражения между кюрдите и бойците от „Ислямска държава” могат да бъдат наблюдавани от турската граница. Но турската армия не прави нищо.

Първата причина: кюрдските бойци имат близки връзки с ПКК- забранената Кюрдска работническа партия, която в продължение на 30 години се бори за кюрдска държава и извършва нападения в Турция.

"Ердоган поставя ПКК редом с „Ислямска държава" и това е голяма грешка", казва експертът по Близкия Изток Моталеб Ел Хусейни. Защото всъщност през последните няколко години се наблюдава сближаване между ПКК и турското правителство. Кюрдската партия обяви прекратяване на огъня, а правителството в Анкара преговаря с хвърления в затвора кюрдски лидер Йоджалан. Сега обаче става ясно колко малка е стойността на всичко това. Ердоган не позволява дори коридор за оръжия и бойци към Кобани.

След ранните си политически успехи лидерът на Партията на справедливостта и развитието сам развенча своето обаяние. У дома и в чужбина той си представя, че е заобиколен от врагове и конспиратори. Затова недоверието към кюрдите не е единственото нещо, което спира турския президент да се включи в борбата срещу „Ислямска държава”. Втората причина е Башар Асад.

Кюрдите са отвоювали квартали на Кобани от "Ислямска държава"

Кюрдските бойци са си възвърнали контрола над някои квартали на кюрдския сирийски град Кобани от джихадистите от групировката "Ислямс...

"Ердоган иска да свали Асад. Независимо колко струва това и без значение кой ще го направи", коментира Хусейни. Досега най-ефективно със сирийския диктатор са се борили ислямистките групи.

"Ето защо Ердоган позволи на бойците да пътуват през Турция към района на сраженията, дори толкова често да отрича това", казва експертът.

Защо турският лидер оценява заплахата, която представляват кюрдите и Асад, като по-сериозна от тази на „Ислямска държава”, срещу която сега се е вдигнал целият свят? Според Хусейни, "от една страна между арабите и турците има прастар конфликт. Асад е арабски националист, а Ердоган е нео-османист. Към това се добавя и страхът на турския лидер от сирийското влияние върху страната му".

Focus

"Ислямска държава" организира Световно по футбол за... терористи

За първи в историята ще се проведе Световно първенство по футбол за... терористи. Идеята е на Радикалната групировка „Ислямск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com