Заради грешка в местоположението студент не стана част от Ислямска държава

5501
Заради грешка в местоположението студент не стана част от Ислямска държава

Турските власти задържали 26-годишен студент от юридическия факултет в Дагестан, опитващ се да премине границата със Сирия и да се присъедини към терористичната групировка „Ислямска държава”, съобщи днес вестник Hurriyet, цитиран от "24 часа".

Според чуждото изданието, младият човек преди 6 месеца станал член на радикална община към дагестанска джамия. Родителите му знаели, че няколко негови приятели вече се присъединили към ИД и уж наблюдавали поведението му. Той обаче разсеял вниманието им, като съобщил, че заминава на почивка в Турция.

"Ислямска държава" иска Трета световна война

Терористите от "Ислямска държава" възнамерявали да се обединят с бойци на "Ал Кайда" и "Талибан", за да създадат "непобедима армия" и д...

На 20 юли младежът пристигнал в Истанбул , след което с още трима съмишленици отпътувал с автобус за южната турска провинция Хатай. Оттам възнамерявал да се прехвърли в Сирия.

Той обаче допуснал кардинална грешка с изпратено до родителите СМС-съобщение, в което написал, че почива „край морето на 2 километра от Анкара”, докато Черно море е поне на 200 км.

Родителите веднага заминали за Турция и се свързали с полицията в Трабзон. Националната разузнавателна служба (МИТ) на Турция провели бърза и успешна операция по издирване на младежа, като го задържала в град Рейханлъ в провинция Хатай. Най-вероятно е проследен мобилният му телефон.

В петък младият човек е предаден на родителите му в Трабзон. Той твърдял, че изобщо нямал намерение да отива при терористите и бил закаран насила до сирийската граница.

Главният финансист на "Ислямска държава" е убит от снайперист

Главният финансист на групировката „Ислямска държава” е загинал днес от куршум на снайперист в иракския град Фалуджа, преда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com