Започна разрушаването на израелско заселническо селище в Западния бряг

5959
Започна разрушаването на израелско заселническо селище в Западния бряг
Снимка: Getty Images/Guliver

Израелски булдозери започнаха разрушаването на противоречив жилищен комплекс в заселническо селище в Западния бряг, след като по-рано тази седмица от офиса на израелския премиер съобщиха за „незабавното строителство“ на около 300 нови къщи в същото населено място, а разширени планове бяха изготвени за около 500 нови в Източен Йерусалим.

Този ход идва на фона на напрежение в друго селище, Бейт Ел, разположено в северните части на Йерусалим в Западния бряг.

"Амнести" обвини Израел в престъпления срещу човечеството

Израелската армия е извършила „безмилостни“ бомбардировки срещу жилищните райони на град Рафа в Ивицата Газа, при които е д...

Напрежението ескалира в сряда, след като Върховният съд на Израел отхвърли петиция, изискваща да бъде отменено първоначалното решение за разрушаване на жилищен комплекс в Бейт Ел. Комплексът се счита за незаконен, като дори няма предварително разрешение. Докато армейски части разгониха протестиращите, стотици еврейски заселници се събраха, като се стигна и до сблъсъци и използване на водни оръдия от страна на властите.

Новите строежи, обявени от кабинета на Бенямин Нетаняху в Бейт Ел и други места, включително в Източен Йерусалим. Градът е разделен на Западен Йерусалим и Източен, който е част от Западния бряг и е палестинска територия. Израелските официални лица заявяват, че кварталите ще останат част от Израел при всяко бъдещо мирно споразумение, но палестинците смятат селищата и строителството там за незаконно – позиция, подкрепена и от международното право и общност.

В изявление от Вашингтон, Държавният департамент на САЩ заяви, че са дълбоко загрижени от новата заселническа дейност и призовават „израелското правителство да се въздържа от действия, които подбиват опитите за решение.“

„САЩ продължава да разглежда селищата като нелегитимни и силно се противопоставяме на стъпките за засилване на строителството в Западния бряг и Източен Йерусалим.“, се посочва още в изявлението.

В ООН, генералният секретар Бан Ки-мун осъди обявяването на строежа на нови къщи, както и „планирането и изграждането на близо 500 нови жилищни единици в редица селища в Източен Йерусалим“.

Кери: Би било грешка, ако Израел реши едностранно да нападне Иран

Би било голяма грешка, ако Израел реши да предприеме едностранни военни действия срещу Иран заради неговата ядрена програма в бъдещето....

Израел окупира Западният бряг на река Йордан и Източен Йерусалим през 1967 година. Действията на Тел Авив не са международно признати.

В сряда, агенцията за сигурност на Израел, Шин Бет, и израелската полиция заявиха, че са подадени обвинителни актове срещу двама млади еврейски активисти във връзка с палежа на известната "Църквата на Умножението на хлябовете и рибите“, важен за католиците храм в близост до Галилейското езеро. Още трима души са арестувани в рамките на разследването.

Шин Бет и полицията заявиха, че активистите са част от екстремистка група на израелски заселници. Групата обезобрази редица християнски религиозни обекти през последните две години, като през 2014 се опитаха да прекратят посещението на папа Бенедикт XVI в Светите земи, а през изминалата година активисти са извършили терористични атаки и палежи срещу палестински домове в Западния бряг.

Един месец преди нападението срещу църквата в Галилея, ръководителят на екстремистката група, Мейр Етингер, призова през блога си за повече атаки срещу християнски обекти. Израелските власти забраниха на Етингер да влиза в заселнически селища в Западния бряг и Йерусалим за една година.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com