Западът срещу Кремъл

57549
Западът срещу Кремъл
Снимка: Getty Images/Guliver

Кризата в Украйна представи Барак Обама в роля, която мислехме, че е останала дълбоко в миналото на Студената война – тази на лидера на „Запада” срещу Кремъл.

Демонстрацията на сила от страна на Владимир Путин в Крим представлява истинско предизвикателство за президента на САЩ както в политически, така и в личен план. Освен това, като лидер на най-влиятелната страна от НАТО тя го постави в логиката на конфронтация с Москва.

От Хари Труман до Роналд Рейгън две поколения американски президенти изпълняваха тази роля - „лидер на свободния свят” – израз, който след разпадането на Съветския съюз преди 20 години се превърна в остаряло понятие.

Приоритетите на външната политика на Обама от идването му на власт през 2009 година са известни – да съсредоточи дипломатическите си усилия върху Азия, за да осигури противовес на нарастващото влияние на Китай, и да се опита да изведе САЩ от 10-те години война в арабския и мюсюлманския свят.

Украйна обаче изправя „президента Обама пред най-трудната криза от управлението му”, отбелязва Никълъс Бърнс – бивш посланик на САЩ в НАТО. „Повечето европейци и американци според мен са съгласни, че това е най-сериозната заплаха за европейската сигурност от края на Студената война”, казва Бърнс.

Обама, който в миналото определяше НАТО като „най-успешния алианс в историята”, не споделя ентусиазма на държавния си секретар Джон Кери към Стария континент и често предпочита да посещава зони на икономически растеж като Азия и Южна Америка.

Във вътрешен план, опонентите на Обама от Републиканската партия от години се опитват да представят президента като идеалист и апостол на помирението с враговете на САЩ. По време на кампанията си през 2012 година той успя да избегне тези упреци, като посочи успеха в борбата с „Ал Кайда”, какъвто бе смъртта на Осама бин Ладен.

Тези обвинения обаче се завърнаха на фона на кървавата баня в Сирия и отстъплението по въпроса за химическите оръжия на режима на Башар Асад, хаоса и авторитарното завземане на властта в повечето страни от „Арабската пролет”, и съвсем наскоро заради все по-сериозните търкания с Москва.

В украинската криза, която тлееше от няколко месеца, и в непрекъснато влошаващите се отношения между САЩ и Русия Обама остана верен на кредото си – многостранността.

Така, Обама се консултира с европейските си партньори през целия уикенд, докато в същото време действията на руските войски в Крим ставаха все по-очевидни, и обедини останалите шест страни от Г8 в заплахата за изгонването на Москва от елитния клуб, в който Русия членува от 16 години.

Но Европа не винаги е на същата вълна като Вашингтон по отношение на Русия, която остава крупен доставчик на енергия за Стария континент.

„Обама ще трябва да излезе на предна линия и да покаже лидерство в момент, в който това не е особено лесно”, казва Чарлс Къпчан от мозъчния тръст „Съвет за външна политика”. „Това е важен момент за НАТО”, казва от своя страна Найл Гардинър от фондация „Херитидж”. „Ако НАТО не успее да демонстрира решимост, няма да излезе невредим”.

АФП

ОССЕ изпраща военни наблюдатели в Украйна

Организацията по сигурността и сътрудничеството в Европа ще изпрати в Украйна група военни наблюдатели, предаде Грани.Ру. Такова решен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com