Замърсяването е убило 7 млн. души през 2012 г.

44098
Замърсяването е убило 7 млн. души през 2012 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

Замърсяването от различни източници е причинило смъртта в глобален мащаб на 7 млн. души през 2012 г., оповести Световната здравна организация /СЗО/, предаде БГНЕС.

"Замърсяването е най-големият екологичен проблем понастоящем, тъй като засяга всички, както населението на развитите, така и населението на развиващите се страни", заяви Мария Нейра, директор на СЗО.

Замърсяването е с най-различни източници, като основните са отработените автомобилни газове и вредните субстанции, изхвърляни в атмосферата от тежката индустрия. В резултат, милиони хора по света развиват сърдечни заболявания, белодробен рак, емфизем или получават мозъчен инсулт.

Най-пострадалите региони са Югоизточна Азия, включително Индия и Индонезия, и Западният Пасифик, като се започне от Китай и Южна Корея - та чак до Япония и Филипините. Само в тази част на света смъртните случаи вследствие замърсяване през 2012 г. са били 5,9 млн.

В световен план през 2012 г. замърсяването, предизвикано вследствие изгарянето на въглища, дърва и биомаса в бита /т.нар. "вътрешно замърсяване"/, е убило 4,3 млн. души. 3,7 млн. пък са жертвите на замърсяването, предизвикано от отработените газове на дизелови двигатели, пожари, заводи и пр. /т.нар. външно замърсяване"/.

Замърсяването нараства с тревожни темпове. За сравнение - през 2008 г. жертвите на "вътрешно" замърсяване са били 1,9 млн. души, а на "външно" - 1,3 млн. Същевременно Нейра отбелязва, че методиката на отчитане през 2012 г. е претърпяла промени в сравнение с тази от 2008 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com