YouTube сезира турския Конституционен съд

15778
YouTube сезира турския Конституционен съд
Снимка: Getty Images / Guliver

Сайтът за видео споделяне YouTube сезира турския Конституционен съд за отмяна на блокирането в Турция, наредено от правителството след разпространението на запис за Сирия, съобщи запознат източник, предаде БГНЕС.

Искът за "незабавна" отмяна на блокирането на сайта е внесен в Конституционния съд от адвокат от Истанбул, уточни източникът, пожелал да остане анонимен.

Съд в Анкара нареди в петък отмяна на забраната за YouTube, наложена на 27 март от ислямо-консервативното правителство в името на "националната сигурност" след публикуването на запис от конфиденциална среща. На нея турски представители говорят за военна намеса в Сирия.

Но съдът реши по-късно да блокира достъпа до 15 видеа и обяви, че блокадата на YouTube остава в сила, докато тези видеа не бъдат изтеглени. Турският Конституционен съд изиска миналата сряда отмяна на забраната за достъп до Туитър, като счете, че тя нарушава свободата на словото.

Сайтът за микроблогинг беше блокиран въз основа на решение на ислямоконсервативния премиер Реджеп Тайип Ердоган на 20 март, за да се спре разпространението в интернет на запаси от телефонни подслушвания, които го замесваха в корупционен скандал. След като се бави 24 часа, правителството в крайна сметка изпълни решението на съдиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com