Възможно ли е ниските цени на петрола да доведат до нова световна рецесия?

6693
Възможно ли е ниските цени на петрола да доведат до нова световна рецесия?
Снимка: Thinkstock

Ако цените на петрола продължат с драматичния си спад, в крайна сметка въпросът се свежда до това кой ще е сред победителите и кой - сред губещите? Могат ли потъващите цени на петрола да посеят семената на следващата рецесия, пита още Гари Шилинг, президент на консултантската компания A. Gary Shilling&Co, за BloombergView.

Страните вносителки на петрол са очевидните победители от понижаващите се цени на суровия петрол. Сред тях е и САЩ, където въпреки скока на вътрешното производство вносът все още формира почти 50% от потреблението на петрол. Нетните страни вносителки от Западна Европа и Азия също ще спечелят от спада на цените. Индия и Египет, които субсудират вътрешното потребление на енергия, със сигурност ще се облагодетелстват. Това обаче ще бъде отчасти в резултат на ценообразуването на петрола в долари и обезценяването на валутите на тези страни спрямо зелената валута, коментира изданието Investor.bg.

ОПЕК се опитва да задържи цената на петрола над 50 долара за барел

Лидерът на ОПЕК и втори производител на петрол в света след Русия Саудитска Арабия не може дълго да понесе падането на цените на сурови...

Неочакваните ползи за американските потребители са значителни с понижението на средните цени на горивата с 24% до 2,47 долара за галон от 3,77 долара през юни 2014 г. Без съмнение цените ще спаднат още повече, когато активният летен сезон на шофиране приключи след Деня на труда.

Повечето анализатори вярват, че потребителите ще вложат другаде парите си и така ще насърчат икономиката. Но почти всички спестявания от по-ниските цени досега са били използвани за преустройство на жилища и намаляване на задълженията. Потребителите са склонни да увеличават спестяванията си в трудни времена. Те направиха това по време на шестгодишното си възстановяване, дори когато реалните заплати и средните доходи на домакинствата оставаха без промяна.

По-ниските цени на петрола обаче може да дойдат с един недостатък. Докато те си проправят път през системата, може да бъдат последвани от дефлация. Десет от 34-те най-големи икономики в света вече отчитат годишен спад на потребителските си цени. Рискът е, че може да последват дефлационни очаквания, които да стимулират потребителите да отказват покупки в очакване на още по-ниски цени.

Ако това се случи, ще се натрупат неизползван капацитет и запаси, което ще накара цените да се понижат още повече. Когато подозренията на купувачите се потвърдят, те ще отложат отново покупките си, създавайки порочен низходящ кръг. Резултатът е малък, а може би и никакъв икономически растеж, както се случва в склонната към дефлация Япония през последните две десетилетия.

Губещите от понижаващите се цени на петрола очевидно включват производителите и петролните компании, особено тези със силен ливъридж. Американските шистови компании поемат голям удар и все пак упорито отказват да излязат от бизнеса. Една от причините за това е, че сондажните разходи също намаляват. Друга е, че цените на петрола все още са над пределните разходи на фракинг компаниите, което насърчава повишаването на производството им, за да компенсират по-малките приходи.

Цената на петрола Юралс удари 6-годишно дъно

Шестгодишно дъно удари цената на петрола сорт Юралс през август 2015 г., предаде руската агенция ТАСС, цитирайки експерт от руското мин...

Служителите в американската индустрия за добив на петрол и природен газ формират само около 0,14% от общия размер на всички ведомости за заплати, но през юли те са получили средно около 41 долара на час – два пъти повече от това, което останалите американски служители получават. От края на миналата година работните места в сектора са намалели само с 4%, а седмичното заплащане – само с 3%.

Допълнителен спад на цените на петрола ще увеличи трудностите на африканските износителки Гана, Ангола и Нигерия. Износът на петрол допринася за 70% от бюджета на Нигерия. Същото се отнася и за икономиката на Венецуела, където боливарът се срина от 103 за долар през ноември до 701 за долар на черния пазар. (Официалният курс остава на нереалните 6,29 боливара за долар.)

Русия разчита значително на износа на петрол, за да финансира вноса си и разходите на правителството. Санкциите на Запада заради Украйна изстискват икономиката, а руските банки не могат да взимат заеми извън страната, за да обслужват чуждия си дълг. Това означава, че допълнителен спад на цените на петрола може да ускори връщането към състоянието на дефолт от 1998 г. Рублата се понижи до 66 за американски долар от 49 за долар през май, инфлацията е около 16% на годишна база, а икономиката се е свила с 4,6% през второто тримесечие спрямо миналата година.

При липса на други значителни източници на чужда валута Русия без съмнение ще продължи да добива и изнася петрол, дори ако цените се окажат под пределните разходи. А и кой знае какво може да направи президентът Владимир Путин, за да отклони вниманието в страната от тази отчайваща ситуация? Според Шекспир умиращият крал Хенри е посъветвал сина си, принц Хал, да „ангажира лекомислените умове с чуждестранни спорове“.

Енергийните акции вече сериозно поеха надолу заради слабите цени на петрола и дори Royal Dutch Shell загуби 35% от стойността на своите през последната година. Можем само да очакваме още трудности за спекулантите и инвеститорите, които държат петролни и подобни гаранции, ако цените на петрола се понижат до 10-20 долара за барел, допълва изданието.

Защо не усещаме по бензиностанциите поевтиняването на петрола?

Нов спад на цената на петрола на борсите. У нас обаче потребителите на горива не усещат намаление на крайните цени на бензино-колонките...

Фондовите пазари в Персийския залив също пострадаха и вероятно ще поемат още по-надолу при допълнително понижаване на цените на петрола, особено след като са контролирани от инвеститорите на дребно, които използват евтини кредити, за да натрупат значителна търговия със заемни средства. Саудитската борса се е представила най-добре в региона през тази година, отчасти заради очакванията за отварянето ѝ за чужденци през юни. И все пак засега тя отчита спад от 10% за тази година. Петролът формира 90% от приходите на Саудитска Арабия и 40% от брутния ѝ вътрешен продукт.

Федералният резерв на САЩ отлага повишаването на краткосрочните лихвени проценти, докато пазарът на търговия и данните за инфлацията не съответстват на очакванията ѝ, но в момента мнозина са на мнение, че централната банка ще промени политиката си преди края на 2015 г. Според автора обаче Фед ще задържи повишаването на лихвените проценти най-рано до следващата година. Но ако предприеме действия през тази година, а цените на суровините се понижат още, Китай се срине и започне дефлация, на централната банка ще ѝ иска да не беше предприемала стъпката.

Комбинацията на всички тези сили може да доведе до шок, който да ускори идването на следващата световна рецесия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com