Все по-голямо разделение в Турция

53174
Все по-голямо разделение в Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се подготвя да обяви кандидатурата си за президентските избори през август в една Турция, която е все по-разделена заради острия му език и систематичните репресии над уличните протести.

Официално нищо не е решено. Въпреки това вече няма съмнение. След по-малко от 15 дни се очаква лидерът на Турция да обяви, че ще участва в президентските избори на 10 и 24 август, които за първи път ще бъдат проведени под формата на всеобщ пряк вот.

В неделя вицепремиерът Бюлент Арънч не скри кой ще е кандидатът, който ще участва от името на управляващата Партия на справедливостта и развитието. „Знаете кой е, не ме карайте да го назовавам”, заяви пред журналистите Арънч.

Имената на възможните наследници начело на правителството, което Ердоган управлява от 2003 година, започнаха да циркулират в пресата. Сред тях са вицепремиерите Али Бабаджан и Безир Аталай, както и шефът на разузнаването Хакан Фидан. Всички те са верни на Ердоган. Настоящият президент Абдуллах Гюл – умерен политик, който се разграничи от Ердоган, заяви, че не е склонен да наследи съратника си.

От своя страна, Ердоган вече даде да се разбере, че не възнамерява да се задоволи като Гюл само с представителни функции, а иска да продължи да управлява страната. „Той вече показа, че няма да бъде президент като всички останали и че иска да използва по свой начин властта, която му е дадена, дори и да е мразен от голяма част от населението, което трябва да представлява”, коментира Серкан Демирташ от „Хюриет дейли нюз”.

Ако неговият предшественик начело на държавата изпълни мандата си като обединител, премиерът посреща президентските избори с много спорен образ. От началото на безпрецедентното протестното движение, което разклати режима преди една година, Ердоган потушаваше всеки протест с цената на закони в сферата на правосъдието или социалните мрежи, които опозицията и много страни определяха като убийствени за свободата.

След избухването на корупционния скандал през зимата Ердоган отговори с теорията за заговор от страна на бившите си съюзници от организацията на имама Фетхуллах Гюлен. Опитът за поляризирането на страната сработи, тъй като управляващата партия спечели местните избори с 30% подкрепа.

„Тази популистка и опортюнистична стратегия да се правим на жертва се отплаща в момент на избори, тъй като турците обичат губещите”, смята професор Омер Таспинар, директор на турската програма на Brookings Institution. „Партията на справедливостта и развитието печели изборите от 2002 година. Тогава откъде идват тази агресия и тази липса на толерантност?”, пита той.

„Начинът, по който правителството се отнася към нас, е все по-насилствен”, казва говорител на демонстрантите. „То вече не знае какво да направи, за да попречи на народа да се меси в политиката на собствената си страна”, допълва той.

Според много наблюдатели влизането на Ердоган в надпреварата за президентския пост без опонент, който да е в състояние наистина да оспори победата, ще напрегне допълнително и без това обтегнатата политическа атмосфера.

„Премиерът иска да бъде избран за президент, но той просто не може да гледа как хората почитат мирно паметта на жертвите на гражданското общество”, казва Мехмет Йълмаз от „Хюриет”. „Той иска всички да притихнат и да го слушат”, допълва той.

АФП

Десетки арестувани в Истанбул

Турската полиция в Истанбул арестува 154 души, след като неразрешен митинг прерасна в ожесточени сблъсъци между силите на реда и демо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com