Войната в Сирия се проточва още 10 години?

20498
Войната в Сирия се проточва още 10 години?
Снимка: Getty Images / Guliver

Ужасът на войната в Сирия може да продължи още цели 10 години. Негативната прогноза е направена от експерти по Близкия Изток, предаде АФП, цитирана от БТВ.

Асад нарочно възприе стратегията на Макиавели да не прави нищо, докато в Сирия навлизат опозиционни екстремистки групи като „Ислямската държава в Ирак и Леванта” и Фронта „Ан Нусра”. Сега умерената опозиция трябва да се сражава на два фронта - срещу Асад и срещу екстремистите, посочват експертите.

Унищожават до 40% от сирийските химически оръжия до края на седмицата

"До края на тази седмица ще бъдат унищожени около 40% от сирийските химически оръжия", заяви пред репортери ръководителят на съвместнат...

Вече е ясно, че падането на Асад вече не е неизбежно, както се твърдеше от много специалисти преди година, казва анализаторът Давид Гарнщайн-Рос.

Най-вероятният сценарий е този, който американските разузнавателни служби вече вещаят - войната ще продължи още 10 години, дори и повече, допълва експертът.

Междусирийските преговори в Женева за намиране на мирен изход от кризата по инициатива на Вашингтон и Москва, се провалиха в края на февруари, докато позицията на Асад беше засилена не само от парите и оръжията на Русия и Иран, но и от това, че той отказа да се намесва срещу екстремистките движения.

Според Матю Левит от вашингтонския Институт за близкоизточна политика чуждите бойци в Сирия също са действителна заплаха, защото повечето от тях ще се върнат радикализирани в родните си места, а после ще се насочат и към Европа и САЩ.

5,5 млн. деца са пострадали от сирийския конфликт

"Около 5,5 милиона деца в една или друга степен са пострадали от началото на въоръжения конфликт в Сирия и са били принудени да напус...

На 15 март се отбелязва третата годишнина от началото на сирийския конфликт. Във войната загинаха 140 000 души, докато 2,5 милиона души напуснаха родината си. В самата Сирия има 6,5 милиона разселени лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com