Властите в Ирак организират нападение срещу екстремистите

12049
Властите в Ирак организират нападение срещу екстремистите
Снимка: Getty Images

Не се забелязват признаци на успокоение на напрежението в Ирак. Силите за сигурност на страната укрепват отбраната на столицата Багдад и се готвят за настъпление срещу джихадистите, завзели през седмицата обширни райони на север и на изток в държавата. Това съобщи АФП, цитирана от БТВ.

Военни, подкрепяни от племенни бойци, си върнаха вчера Ишаки и Муатасам в провинция Салахеддин, недалеч от Багдад, съобщи иракски генерал.

Иракските сили за сигурност си върнаха град Ишаки

Войници и племенни милиции са си върнали иракския град Ишаки, провинция Салах ад Дин. Това се е случило докато въоръжените сили са под...

Властите освен това обявиха план за сигурност за отбраната на Багдад, а премиерът и главнокомандващ въоръжените сили Нури ал Малики съобщи, че е получил от правителството извънредно правомощия да противодейства на бунтовниците.

За три дни джихадистите от ИДИЛ (радикалната ислямистка групировка Ислямска държава в Ирак и Левант) завзеха втория град в Ирак – Мосул – и неговата провинция Нинив, Тикрит, както и райони от провинциите Сахаеддин, Дияла и Киркук, сблъсквайки се със слаба съпротива.

Според експерти бързото отстъпление на иракските сили за сигурност се дължи на лошата им подготовка, корупцията и междуверското напрежение между шиитското мнозинство и сунитското малцинство. В Багдад улиците са пусти, а магазините затворени.

Междувременно Пентагона обяви, че министърът на отбраната Чък Хейгъл е дал нареждане за разполагане на самолетоносача "Джордж Буш" в Персийския залив, което според съобщението "ще позволи на главнокомандващия да има по-голяма гъвкавост, ако се наложи да бъде предприета американска военна операция за защита на американски граждани и интереси в Ирак".

Саудитска Арабия и Иран - големите играчи в разкъсването на Ирак

"Внимавай какво си пожелаваш" може и вероятно трябва да е бил съветът на Вашингтон към Саудитска Арабия и други заливни държави, коит...

"САЩ са решени да подкрепят Ирак. Но подкрепата на Съединените Щати би могла да бъде успешна само при условие, че иракските лидери преодолеят различията си и се придвижат към национално единство, което е необходимо да се изправят срещу „Ислямска държава в Ирак и Леванта”(ИДИЛ)", коментира ситуацията държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com