В кои региони на Индия хората живеят най-кратко и къде най-дълго?

33651
В кои региони на Индия хората живеят най-кратко и къде най-дълго?

Разделена е на 29 щата и 7 съюзни територии, Индия е седмата по големина страна в света и втората по население. В нея живеят 1,210 милиарда души.

Индия е страна на контрастите – в нея може да се наблюдава както крайна бедност, така и завиден разкош. Оказва се, че продължителността на живот на индийците е средно около 66 години, като има наистина чудни разлики между отделните щати и територии.

Моди се закани да изкорени корупцията

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди обеща, че ще изкорени корупцията, която "разяжда страната като термит". Искам да заяви, ...

Въпреки това, че живеят в рамките на една държава, има огромна разлика в продължителността на живота на индийците, населяващи отделни земи в екзотичната страна.

Най-дълго живеят индийците в най-южната част на страната, особено в югозападната такава (щата Керала). Там средната продължителност на човешкия живот е повече дори и от България – между 77 и 78 години.

Средната продължителност на живота в столицата Делхи е между 70 и 73 години. В щатите Махаращра, Мизорам и Западна Бенгалия, където се намира град Калкута, също се живее сравнително дълго.

Но в по-голямата част от Индия, за съжаление, хората все още живеят много бедно и продължителността на живота им е доста ниска.

Най-ниска в цялата страна е продължителността на живота в индийските щати Асам, Ориса, Чхатисгарх и Мадхя Прадеш – те са и най-големите по площ и най-населените щати. По тези места средната продължителност на човешкия живот е едва между 61 и 64 години.

Рисунките на НЛО в Индия са на 10 000 години

Изследователи са потвърдили достоверността на поразителните доисторически скални изображения, открити в Индия, пише Мегавселена. На ри...

Сравнително по-дълго живеят жителите на Кашмир и Химачал Прадеш (най-северните щати), където животът продължава най-често около 70 години.

Индия, за съжаление, остава сред страните в Азия, където се живее най-кратко. Но все пак има сериозен напредък, сочи статистиката. В периода 1950-1955 г. индийците са живели едва около 39 години, през 2000 г. – около 60, а днес (според най-последните данни) индийците живеят средно около 66 години.

Източник на данните: CIA World Factbook – India.

Aвтор: Теодор Спасов

Десетки загинали при дерайлиране на два влака в Индия

Най-малко 32-ма души загинаха, петима се водят за изчезнали, а над 40 бяха ранени, след като два влака, пътуващи в противоположни пос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com