В Турция забраниха рекламен клип на Ердоган

11466

Висшата избирателна комисия в Турция забрани рекламен клип на премиера Реджеп Тайип Ердоган, който е фаворит за президентския пост. Изборите трябва да се проведат на 10-ти август.

На клипа Ердоган е заснет пред президентския символ, а преди това се показва молитвено килимче и забрадена жена, която се моли. И всичко това на фона на мюсюлманската молитва, която ходжата произнася от минарето на джамията.

33 полицаи арестувани за незаконно подслушване на Ердоган

33-ма турски полицаи бяха задържани при втора операция рано тази сутрин срещу служители на силите на реда в рамките на разследване за...

Мотивът на комисията да забрани излъчването на клипа е, че в него са използвани религиозни атрибути, чрез които се спекулира с чувствата на хората. Изпълнението на решението беше възложено на Висшия съвет за радио и телевизия - контролният механизъм за електронните медии, който писмено съобщи, че е наложена забрана за излъчване на клипа на турския премиер в електронните медии и в интернет, предаде БНР.

Предложението за забрана на клипа на Ердоган е подадено от представителя на опозиционната националистическа Партия на националното действие във Висшата избирателна комисия Кюршат Ергюн. Комисията е изгледала клипа и единодушно решила да бъде забранен за излъчване.

В областната избирателна комисия в Бурса пък е бил подаден сигнал за това, че всички билбордове в град Йенишехир са били заети само от портрети на Ердоган и не е оставено място за другите двама кандидати. С мотива, че е потъпкано конституционното право за равнопоставеност на тримата кандидат-президенти, комисията е наредила да бъдат свалени портретите на Ердоган от билбордовете.

В същото време опозиционният кандидат за президентските избори Екмеледдин Ихсаноглу изрази опасения заради големия брой отпечатани бюлетини.

Ердоган ще бъде необикновен президент

Реджеп Тайип Ердоган, силната личност на Турция, има всички шансове да спечели президентските избори и да стане влиятелен държавен глав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com