В Турция стартира строежът на проекта ТАНАП

13439
В Турция стартира строежът на проекта ТАНАП
Снимка: Getty Images / Guliver

Турция официално постави днес началото на строежа на Трансанадолския газопровод ТАНАП по време на церемония, близо до град Карс /Източна Турция/. Проектът на стойност 10 милиарда евро трябва да позволи пренос на азебрайджански газ към ЕС.

Подкрепян от години от Брюксел, в крайна сметка този
тръбопровод ще позволи, според Европейската комисия, да се задоволят 20 на сто от нуждите от газ на ЕС, който желае да намали  енергийната си зависимост от руски газ. Това става ясно от информацията на БТА, която се позовава на АФП.

Турция: Новите планове за "Южен поток" няма да попречат на ТАНАП

Турция и Русия ще проведат преговори по новите проекти следващата седмица. Това заяви министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз...

Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган наред със
своите колеги от Азербайджан и Грузия Илхам Алиев и Гиорги
Маргвелашвили тържествено даде символичен старт на строежа на  газопровода в района на град Селим. "В името на Бога", каза Ердоган, като натисна един  бутон.

Газопроводът ТАНАП, който трябва да влезе в действие от 2018 г. и ще бъде с дължина 1 850 километра, трябва да  премине през територията на Турция от грузинско-турската до турско-гръцката граница. Проектът, който ще се свърже на изток с вече съществуващия Южнокавказки газопровод, а на запад с проектирания Трансадриатически газоповод през Гърция, Албания и Италия, ще бъде основна част от Южния газов коридор, по който се цели да се транспортира природен газ от азербайджанското находище Шах  Дениз в Каспийско море до сърцето на Европа.

Във фирмата, отговаряща за строежа и експлоатацията на газопровода, азербайджанската национална енергийна компания SOКАР има 58-процентно участие, турската национална енергийна компания БОТАШ - 30 процента, а британският петролен гигант British Petroleum - 12 процента.

ТАНАП има жизненоважно значение за сигурността на енергийните доставки на ЕС и Турция, както и за реализацията на проекта, наречен Южен коридор, заявиха Брюксел и Анкара в съобщение, публикувано в Карс.

Турция ще увеличи дела си в проектите "Шах Дениз" и ТАНАП

Турската петролна компания TPAO днес ще подпише споразумение за увеличаването на дела си в проекта за добив на газ от находището &bdquo...

Стартът на строителството на газопровода е даден три месеца след официалното изоставяне от Москва на руско-италианския конкурентен проект Южен поток, на който ЕС се противопоставяше.  След отказа от Южен поток, Турция и Русия обявиха, че ще работят по нов проект, наречен Турски поток, целящ пренос на руски газ към Европа през Турция, преминавайки под дъното на Черно море.

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз увери, че този бъдещ газопровод, подробностите за който трябва да се уточнят, няма да бъде конкурентен на ТАНАП.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com