В Турция продължават протестите заради трагедията в Сома

12476
В Турция продължават протестите заради трагедията в Сома
Снимка: Getty Images/Guliver

В Турция продължават протестите във връзка с трагедията в мината Сома, провинция Маниса, в която загинаха 301 миньори. Протестиращите в Истанбул опитаха да преминат на централния площад Таксим, за да поставят цветя на паметника в памет на жертвите, но силите за борба с обществените безредици не ги допуснаха до площада. Станаха сблъсъци, предаде БНР.

Срещу друга група протестиращи, събрани пред колежа „Галатасарай“, полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми. И тази групата се опита да стигне до площад Таксим, но полицаите барикадираха булеварда. След известно време протестиращите пак се върнаха пред колежа, този път полицията ги атакува с водни оръдия.

В Турция завърши операцията по изваждане на телата от злополучната мина

Завърши операцията по изваждане на телата от мината, в която стана една от най-големите злополуки с миньори в Турция, предаде ИТАР-ТАСС...

Арестувани са над 10 души, има ранени.

В столицата Анкара също се състоя протестна демонстрация, на която участниците приканиха правителството и турският премиер да подадат оставка. Групата не изпълни предупреждението на полицията да се разпръсне и тя ги атакува с гумени куршуми и сълзотворен газ. Протестиращите замерваха полицаите с камъни. Сблъсъците продължиха няколко часа. Има арестувани.

В района на мината Сома приключиха спасителните работи. Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че 301 миньори са загинали, а под земята не е останал нито един. Министърът на труда Фарук Челик съобщи, че в продължение на 3 месеца ще бъдат изплащани заплатите на загиналите миньори на техните близки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com