В САЩ има вътрешни различия относно руското присъствие в Сирия

4094
В САЩ има вътрешни различия относно руското присъствие в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният департамент на САЩ е проявил самоинициатива в опитите си да попречи на прелитането на руски транспортни самолети от Русия към Сирия през България и Гърция, пише ТАСС, цитирана от БГНЕС. Когато президентът на САЩ Барак Обама е научил за тези опити, той е „бил недоволен”, че не са били съгласувани предварително между ведомствата.

Според агенцията сега вече е започнал такъв процес за съгласуване и в четвъртък в Съвета за национална сигурност при Белия дом би трябвало да се е провело съвещание на равнище заместник-началници на силовите ведомства (т.нар „комитет на заместниците”, бел. ТАСС).

Слух: Най-голямата руска ядрена подводница е тръгнала към Сирия

Руската подводница "Дмитрий Донской", клас "Тайфун", се е насочила към Средиземно море, в посока крайбрежието на Сирия. Това твърди в с...

Доколкото е известно на журналистите, засега няма съгласие между чиновниците: едни са готови „да опитат да тръгнат към противопоставяне на Русия за Сирия, а други, в това число и „някои от Белия дом”, се обявяват за сътрудничество с Русия в борбата срещу бойците от групировката „Ислямска държава” (ИД).

Според публикацията Обама е поръчал на съветниците си по националната сигурност да изработят „консенсус” и да предложат „план за действие за по-нататъшно придвижване напред, колкото може по-бързо, възможно и следващата седмица”. Във всеки случай в Белия дом и в разузнаването са стигнали до извода, че Русия е готова да започне бойни полети от новата авиобаза на територията на Сирия, но просто засега не са решили как да реагират.

Спорове и съмнения

За някои хора в Белия дом приоритетите се крият в това, да се мобилизира повече страната за борба с ИД, а се страхуват да обтягат още повече отношенията с Русия, пояснява Bloomberg. „Те сериозно разсъждават да приемат нарастването на руското присъствие като свършен факт и след това да работят заедно с Москва за координиране на американските и руските удари” по позициите на екстремистите.

Военното летище в Идлиб падна в ръцете на джихадисти

Джихадистите от Ан Нусра (клона на Ал Кайда в Сирия) са превзели военното летище Абу Зухур в провинция Идлиб, потвърди Дамаск. Бунтовн...

В същото време „за много хора в администрацията на Обама, особено работещите по сирийския проблем, мисълта да се примирят с руското участие в боевете е равносилна на признание, че кампанията за сваляне на президента на Сирия Башар Асад се е провалила”, се казва по-нататък. „Освен това те се опасяват, че руснаците, под прикритието на борбата с ИД, ще атакуват и сирийските опозиционни групировки, сражаващи се срещу Асад”.

Според публикациите, и сред скептиците в администрацията „има опасения, че САЩ не могат да противопоставят нищо реално” на действията на Русия. „Ако Обама реши да не се примирява с присъствието на руски ВВС в Сирия, той ще разполага с няколко варианта на действие, всеки от които е със своите недостатъци и ограничения”, се подчертава в текста.

Заплаха от нови санкции

Един от тези варианти е в приемането на нови санкции срещу Русия. Републиканският сенатор Линдзи Греъм е заявил пред автора на публикацията, че „ще опита да бъдат въведени санкции от Конгреса, ако администрацията не се задвижи в тази посока”.

Столтенберг взе отношение за информацията за руски военни в Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази безпокойството си от съобщенията за засилено руско военно присъствие в Сирия, пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com